Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Website Brandgrens uitgebreid

De website www.brandgrens.nl is deze week uitgebreid met op video vastgelegde ooggetuigenverslagen van de strijd om Rotterdam in mei 1940.

Op 14 mei 1940 werd Rotterdam door de Duitse Luftwaffe gebombardeerd waarna Nederland capituleerde. Over de beleving van die dagen - vanaf de inval op 10 mei, tot enkele dagen na het bombardement - gaat de documentaire In Mei - Rotterdam 1940, van Marc Schmidt en Joop de Jong (2006). Elf ooggetuigen vertellen over hun persoonlijke ervaringen. De volledige interviews zijn in bezit van het Gemeentearchief Rotterdam. Deze zijn via de nieuwe ooggetuigennavigator op de Brandgrenswebsite te bekijken en te beluisteren.

De Brandgrenswebsite werd in 2008 ontwikkeld door het Gemeentearchief Rotterdam, samen met de gemeentelijke Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting (DS+V) en het Historisch Museum Rotterdam. Sinds de lancering in april 2008 heeft de site ongeveer 50.000 unieke bezoekers getrokken. In maart 2009 werd de site bekroond met de Innovatieprijs van de Vereniging voor Geschiedenis en Informatica.