Faunafonds investeert extra in voorkomen van landbouw- en natuurschade

Het bestuur van het Faunafonds heeft besloten het komende jaar ruim ¤ 137.000 extra te investeren in onderzoek naar de effecten van overzomerende grauwe ganzen op landbouw- natuurschade. Om de landbouw- en natuurschade te verminderen is het noodzakelijk meer inzicht te krijgen in welk deel van de schade in de winter wordt veroorzaakt door grauwe ganzen die het gehele jaar in Nederland verblijven, wat de ontwikkeling in schade door de in Nederland broedende (overzomerende) ganzen vanaf 2000 is en welke factoren van invloed zijn op de schade. Mogelijk wordt het onderzoek in 2010 voortgezet.

Het onderzoek is een aanvulling op het Beleidsondersteunend Onderzoek 'Beperking van schade door overzomerende (grauwe) ganzen door populatiebeheer'.

Het beleidsondersteunend onderzoek heeft tot doel de effecten van grauwe ganzen op landbouwschade en natuurdoelstellingen en de effectiviteit van beheersmaatregelen op de populatiegroei in kaart te brengen. De komende drie jaar zullen Alterra en SOVON in samenwerking de (negatieve) effecten van grauwe ganzen op weidevogels, botanische graslanden en moerasvegetaties onderzoeken. Hierbij zullen berekeningen worden gemaakt om in te schatten wat voor effecten de verschillende beheermaatregelen hebben op de populatiegroei.

Het Faunafonds is op 1 april 2002, bij de inwerkingtreding van de Flora- en faunawet, ingesteld. Het heeft als zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) een onafhankelijke positie. Het Faunafonds heeft drie kerntaken; het faciliteren van het beheer van de Nederlandse fauna door onderzoek en voorlichting, het adviseren van rijksoverheid en de colleges van gedeputeerde staten van de provincies en het verlenen van tegemoetkomingen in de schade door beschermde inheemse dieren.

Noot voor redacties (