Grote verschillen tarieven advocaten

13/05/2009 10:37

AdvocatenOverzicht.nl

De tarieven van advocaten lopen sterk uiteen van 70 tot 400 euro per uur. Het gemiddelde uurtarief van een advocaat ligt rond de 180 euro per uur. Dat blijkt uit onderzoek van AdvocatenOverzicht.nl onder 1097 van de 3762 advocatenkantoren in Nederland. Om de transparantie in de advocatuur te vergroten lanceert AdvocatenOverzicht.nl vandaag een landelijk overzicht van alle advocaten. Naast tarieven ligt de nadruk op specialismen.

Staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak zal woensdag 13 mei om 16.00 in Perscentrum Nieuwspoort het rapport in ontvangst nemen en AdvocatenOverzicht.nl lanceren.

Uit het rapport blijkt dat de strafrechtspecialisten van Spong Advocaten uit Amsterdam met een tarief van 400 euro per uur het duurst zijn. Het advocatenkantoor Van der Meulen Strouken Advocaten uit Lage Zwaluwe is met een uurtarief van 70 euro per uur de goedkoopste advocaat in Nederland. Peter Ruys, directeur van AdvocatenOverzicht.nl: "Tarieven zijn natuurlijk niet het belangrijkste maar inzicht hierin kan wel helpen bij het vinden van de juiste advocaat. En een paar tientjes verschil per uur wordt bij een gemiddelde zaak van 15 uur al snel honderden euro's voordeel. Het loont dus om advocaten te vergelijken".

Advocaten in de Randstad zijn in het algemeen duurder dan hun confrères in andere provincies. Grote verschillen zijn ook te zien tussen de tarieven die voor bedrijven en particulieren worden gehanteerd. Advocaten die zich op de zakelijke markt hebben georiënteerd hanteren 35 procent hogere tarieven dan advocaten die zich richten op particuliere specialismen. Meer dan 65 procent van de advocatenkantoren zijn gespecialiseerd in arbeidsrecht en 50 procent van alle kantoren handelen strafzaken af. "Er is eindelijk inzicht in de tarieven en specialismen van advocaten", aldus Ruys. Inmiddels steunen ruim 1200 kantoren het maatschappelijke initiatief.

Naast kleine kantoren zien ook de grote advocatenkantoren het belang van een transparante advocatuur. Ruys over het enthousiasme binnen de beroepsgroep: "De advocaten zijn verheugd dat er eindelijk een onafhankelijke partij is die de drempel voor de rechtzoekende verlaagt".

Over AdvocatenOverzicht.nl:

Via AdvocatenOverzicht.nl kunnen bedrijven en particulieren vanaf vandaag de juiste advocaat vinden en vergelijken op tarief en specialisme. Advocaten en advocatenkantoren kunnen zich gratis aanmelden. AdvocatenOverzicht.nl is een project van DGN Publishers B.V. die zich bezig houdt met het stimuleren van transparantie. Andere bekende portals van DGN Publishers zijn DeGoedkoopsteNotaris.nl, Zorgkiezer.nl en ProvisieOverzicht.nl.





http://www.advocatenoverzicht.nl