Politie Groningen

Aanpak woninginbraken werpt vruchten af

Prognose: daling aantal woninginbraken in 2009

Groningen, 12-05-2009 o Het aantal woninginbraken in Groningen en Haren lijkt dit jaar te dalen in vergelijking met 2008. Volgens een recente prognose zal namelijk in 2009 het aantal woninginbraken afnemen. In de eerste vier maanden van 2008 werden 599 aangiften opgenomen. Dit jaar staat in de eerste vier maanden de teller op 330 aangiften.

In de perspresentatie van eind vorig jaar gaf korpschef Oscar Dros aan dat de aanpak van het woninginbrakenprobleem veel prioriteit moest krijgen. Daarom werd een woninginbrakenteam samengesteld. Het team analyseert de soorten inbraken en bekijkt welke verdachten in aanmerking komen voor deze feiten. Het team werkt daarbij volgens een persoonsgerichte aanpak en focust zich op verdachten die zich vaker schuldig maken aan woninginbraken. Sinds 1 oktober 2008 werden tientallen verdachten aangehouden. Het ophelderingspercentage van de woninginbraken in Groningen/Haren ligt op elf procent. Vorig jaar maakte de politie een grondige analyse van het woninginbrakenprobleem. Zo werden een groot aantal woninginbraken qua werkwijze onder de loep genomen. Uit een studentenscan van de studentenagenten bleek bovendien dat ongeveer 20 procent van de aangiftes studentenhuizen, vooral bovenwoningen, betreft. Opvallend is ook het feit dat inbrekers in 80 procent van de gevallen gebruik maakt van methodes als flipperen, hengelen en inklimmen.

Veelplegers

Tevens maken veelplegers zich schuldig aan woninginbraken. Dit doen zij om hun harddrugsverslaving te kunnen betalen. Het veelplegerteam houdt samen met enkele ketenpartners in de gehele provincie Groningen ongeveer 130 veelplegers in de peiling. In de stad Groningen zijn dat
101 veelplegers. In totaal zit zon zestig procent van de draaideurcriminelen vast. Vooral enkele zeer actieve veelplegers bevinden zich op dit moment achter de gesloten deuren. Dit gegeven zorgt ervoor dat er beduidend minder woninginbraken worden gepleegd. Tweeëntwintig veelplegers zitten vast, omdat de rechter aan hen de ISD-maatregel (2 jaar hechtenis) heeft opgelegd. Verder worden 15 veelplegers behandeld in een afkickkliniek. Van de 101 Stadse veelplegers zijn 39 op vrije voeten. Zij worden nauwlettend in de gaten gehouden door het veelplegerteam.

Verder blijkt de intensieve voorlichting van de studentenagenten aan studenten bijzonder succesvol. Zij signaleerden vorig jaar een toename van het aantal (flipper)inbraken in studentenhuizen. Het gratis anti-flipperstripproject van de gemeente Groningen, Veiligheidszorg Groningen (VG) en politie is een initiatief van de studentenagenten. Duizenden woningen in de binnenstad en de omliggende wijken krijgen gratis een anti-inbraakstrip aangeboden. Tot nu toe zijn er 130 strips bij woningen in de oude stadswijken in Groningen Noord geplaatst. De strip maakt het onmogelijk om de voordeur open te flipperen, de meest voorkomende inbraakmethode in de stad. Het project richt zich vooral op studenten, ouderen en panden waar eerder is ingebroken. Naast het plaatsen van de strip geeft VG ook preventie-adviezen volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Ten slotte kunnen eigenaren hun laptop door VG laten graveren. De hiervoor genoemde doelgroep kan voor de strippen, het preventieadvies en het graveren bellen met VG via telefoonnummer 0800-0231760.

Integrale aanpak

De prognose lijkt aan te geven dat de Groningse politie het woninginbrakenprobleem onder controle heeft. De politie zoekt het verder terugbrengen van de woninginbraken in een gezamenlijke aanpak. Tijdens een gistermiddag gehouden miniconferentie heeft de politie dit probleem met de gemeente, het OM, de woningbouwcoöperaties, Veiligheidszorg Groningen, verslavingszorg en andere instanties gezamenlijk besproken. Tijdens de conferentie is de afspraak gemaakt dat er een regiegroep in het leven wordt geroepen. Het doel van de regiegroep, onder aanvoering van de gemeente, is het verder laten afnemen van het aantal inbraken. Goede initiatieven van de verschillende partijen worden gebundeld en er komt een integrale aanpak. De groep komt voor overleg samen in het Veiligheidshuis. De uitkomsten van de nog te ontwikkelen gezamenlijke aanpak zullen t.z.t. bekend worden gemaakt.