Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden zet procedure voor realisatie van (co)vergistinginstallatie in Dalen voort

Het college van burgemeester en wethouders gaat een verklaring van geen bezwaar aanvragen bij de provincie Drenthe voor de ombouw van een voormalige rioolwaterzuiveringsinstallatie tot een (co)vergistinginstallatie aan de Drift in Dalen. Zodra deze verklaring binnen is zal de gemeente voor deze ombouw vrijstelling van het bestemmingsplan verlenen. Tegen het ontwerp-vrijstellingsbesluit dat in het kader van de vrijstellingsprocedure ter inzage heeft gelegen zijn zeventien zienswijzen ingediend. De zienswijzen worden, op een enkel aspect na, niet door het college van burgemeester en wethouders overgenomen.

Het besluit om aan deze vrijstellingsprocedure voor de ombouw van de rioolwaterzuiveringsinstallatie tot een (co)vergistinginstallatie mee te werken is al op 30 oktober 2007 door burgemeester en wethouders genomen. Omdat de gemeente geen lokaal beleid heeft voor het toestaan van dit soort bedrijven, is het verzoek getoetst aan de landelijke en provinciale regels. Ook het Provinciaal Omgevings Plan (POP) verzet zich niet tegen vestiging van een (co)vergistinginstallatie aan de Drift in Dalen.

Zienswijzen

De indieners van de zienswijzen maken zich vooral zorgen over stankoverlast, verkeershinder, horizonvervuiling en vinden dat een industriële bouw niet thuishoort in een landelijke omgeving. Omdat het hier om een gesloten installatie gaat is de vrees voor stankoverlast ongegrond. De bouw van de (co)vergistinginstallatie leidt naar schatting tot een toename van het verkeer met 23 voertuigen per dag. De Drift wordt verbreed met 1.80 meter. Het toelaten van een (co)vergistinginstallatie op een voormalige rioolwaterzuiveringsinstallatie is in lijn met het Rijksbeleid. Rioolwaterzuiveringsinstallaties worden hierin genoemd als geschikte vestiginglocaties voor vergistinginstallaties.

Verschil met Dalerveen

In 2008 heeft de rechtbank in Assen een verleende bouwvergunning voor een biovergistinginstallatie aan de Dwarsdijk in Dalerveen vernietigd. Er is een belangrijk verschil tussen het verzoek in Dalen en deze eerdere kwestie in Dalerveen. Het gaat in dit geval namelijk niet om een agrarisch bedrijf. De rechtbank heeft geoordeeld dat een biomassavergistinginstallatie niet valt onder het de bestemming agrarisch bedrijf omdat er geen agrarisch product wordt voortgebracht, maar energie. Voor de locatie aan de Drift wordt vrijstelling verleend voor een (co)vergistinginstallatie op de locatie van een voormalige rioolwaterzuiveringsinstallatie. Dit is een belangrijk planologisch verschil.