Inspectie Verkeer en Waterstaat


Inspectie VenW: Merendeel spoorwegpersoneel met veiligheidsfunctie beschikt over juiste papieren

Nieuwsbericht | 13-05-2009

Het merendeel van de spoorwegbedrijven kan aantonen dat zijn personeel met een veiligheidsfunctie beschikt over de vereiste papieren voor bekwaamheid of medische en psychologische geschiktheid. Dat blijkt uit het rapport ''Bedrijfsinspecties veiligheidsfuncties 2007 en 2008'' van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Het nalevingspercentage is 94 procent. Het goederenvervoer had met 99 procent het hoogste nalevingspercentage.

In totaal zijn in het jaar 2007 en 2008 bij 27 ondernemingen 1832 documenten gecontroleerd van 669 werknemers met een veiligheidsfunctie op het spoor. De hoogste naleving lag bij de rangeerders, machinisten en wagoncontroleurs. De laagste naleving werd gevonden bij leider werkplekbeveiliging (88 procent), treindienstleiders (89 procent) en werktreinbegeleider (93 procent).

Bedrijven met een naleving onder de 98 procent moeten van de Inspectie een verbeterprogramma opstellen. Verbetering is nog mogelijk bij reizigersvervoerders (97 procent), (onder)aannemers (92 procent), personeelleveranciers, onderhouds- en servicebedrijven (93 procent). Deze bedrijven kunnen nieuwe inspecties in 2009 verwachten. Verder controleert de Inspectie op dit aspect bij verlenging van het het veiligheidsattest.