Platform Biologica


Pieperpad vandaag officieel geopend
13 mei 2000

Vandaag wordt het Pieperpad officieel geopend. Deze duizend kilometer lange ode aan de biologische aardappel beleeft zijn première met de presentatie van het eerste traject. Hein Pieper verricht vandaag de openingshandeling in Kraggenburg, Flevoland.

Het Pieperpad is een initiatief van Greenpeace en Biologica. Het Pieperpad laat mensen aan den lijve ervaren hoe duurzame biologische landbouw ten goede komt aan landschap, natuur en andere zaken, met de aardappel in het middelpunt van de aandacht.

Hein Pieper presenteert primeur
De loocatie voor de opening is het bedrijf van biologisch aardappelteler Niek Vos in Kraggenburg (Flevoland). Niek Vos ontwikkelde het phytophtora-resistente ras Bionica. De officiële openingshandelingen worden verricht door kersvers Tweede Kamerlid Hein Pieper en Gert van der Zwan, directeur van het Clusius College in Zwolle. Laatstgenoemde wordt daarbij vergezeld door een groep "brugpiepers" van zijn school.

Geschiedenis aardappel
De betrokkenheid van het Clusius College bij het Pieperpad is geen toevallige: het was de Vlaamse botanicus Carolus Clusius die de aardappel rond 1600 introduceerde in Nederland. Van sierplant en medicijn werd de aardappel uiteindelijk volksvoedsel nummer één.

Medio juni: hele route beschikbaar
Medio juni verschijnt de complete route in de speciale ANWB-gids Lekker Fietsen, 1000 kilometer piepers. Intussen is sinds zaterdag 9 mei de website www.pieperpad.nl in de lucht. Deze site biedt o.a. informatie over deelnemers langs de route, speciale activiteiten, Pieperweetjes én bijvoorbeeld tips om zelf piepers te poten.

Demonstratievelden
De introductie van het Pieperpad gaat vergezeld van de officiële openstelling voor het publiek van drie demonstratievelden waarvan één bij de eerder genoemde Niek Vos die dit voorjaar zijn aangelegd i.s.m. het Louis Bolk Instituut. De velden zijn er om de grote variatie in aardappelrassen te laten zien. Vijf ervan zijn klassiek en worden niet meer op grote schaal geteeld, de andere rassen zijn van recentere oorsprong, met de Bionica en Toluca als nieuwste loten aan de stam. Leerlingen van het Clusius College zullen vandaag helpen met het poten van de laatste rasssen.