Gemeente Haaksbergen


Weekmarkt scoort een zeven
13-05-2009 Weekmarkt scoort een zeven
De respondenten van het Haaksbergenpanel, het digitale burgerpanel van de gemeente Haaksbergen, waarderen de markt met een 7,0. Dit is één van de resultaten van de in april gehouden peiling.

In deze vierde peiling van het Haaksbergenpanel werden vragen gesteld over de weekmarkt en gemeentelijke leges. Daarnaast kwamen er ook sociale onderwerpen aan de orde, zoals Wmo, vrijwilligerswerk, mantelzorg en voorzieningen in de wijk.

Weekmarkt
Ruim driekwart (78 procent) van de panelleden bezoekt de weekmarkt van Haaksbergen wel eens. Eén op de zes (18 procent) komt zelfs wekelijks op de markt. Over het algemeen is de markt voor de panelleden goed bereikbaar (84%), gezellig (81%) en veilig (77%).

Wmo-loket
Uit de peiling blijkt dat 61 procent van de panelleden bekend is met het Wmo-loket. De gemeente heeft het Wmo-loket op 1 januari 2007 in het leven geroepen zodat iedereen, ongeacht leeftijd of handicap, volwaardig moet kunnen deelnemen aan de samenleving. Van de respondenten heeft 10% inmiddels gebruik gemaakt van dit loket.

Vrijwilligerswerk en mantelzorg
Drievijfde (61%) van de panelleden is actief als vrijwilliger, vooral bij een sportvereniging, (basis)school of kerkgemeenschap. De vrijwilligerscentrale in Kulturhus 't Iemenschoer, bedoeld ter ondersteuning van het vrijwilligerswerk, is onder ruim de helft (54%) van de vrijwilligers bekend, een op de zes (17%) heeft ook gebruik gemaakt van deze centrale.

Bijna eenvijfde (19%) van de panelleden verricht mantelzorg, in de meeste gevallen een jaar of langer. Meer dan de helft (54%) is wel eens tegen bepaalde problemen opgelopen. Het Steunpunt Informele Zorg van de gemeente Haaksbergen (ter ondersteuning van mantelzorgers) is bij eenderde van de mantelzorgers bekend.

Voorzieningen
De panelleden is gevraagd een aantal voorzieningen in hun eigen wijk te waarderen door middel van een rapportcijfer. Panelleden zijn vooral tevreden over het basisonderwijs in hun wijk (7,7). Kritischer is men over speelvoorzieningen voor jonge kinderen (6,0). Het postkantoor (5,3) en voorzieningen voor jongeren tot 18 jaar (4,2)

Leges
Het laatste onderwerp van deze peiling is (de hoogte van) gemeentelijke leges die de gemeente Haaksbergen rekent voor diverse producten en diensten. De uitkomsten hiervan worden meegenomen in een onderzoek van de Rekenkamercommissie en tegelijkertijd met de rapportage daarover gepresenteerd en gepubliceerd.

Het volledige rapport is terug te vinden op de webpagina van het Haaksbergenpanel