Gemeente Echt-Susteren


Koninklijke Onderscheidingen
gedecoreerden 2009. 07.jpg

In Echt-Susteren zijn dit jaar maar liefst zeven Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. De nieuwe lintjesdragers waren aangenaam verrast toen ze bezoek kregen van de burgemeester D. Akkermans en ambtenaar Hilly van Sloun.

Â
De heer H.D. (Hein) Schoutissen, Bovenstestraat 95, 6101 EJ Echt (geboren 11 april 1935) is bij de Algemene Gelegenheid door burgemeester D.A.M. Akkermans benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Â

De heer Schoutissen verricht al vele jaren vrijwilligerswerk. Zo bezorgt hij sinds 1993 de warme maaltijden bij ouderen, zieken en gehandicapten in het kader van het project 'Tafeltje Dekje'.

Vanaf 1996 is decorandus tevens secretaris van de seniorenvereniging kern Echt. Daarnaast is hij organisator van activiteiten en vertegenwoordiger van de vereniging bij bijzondere gelegenheden.

Sinds 2007 is de heer Schoutissen actief als mantelzorger voor zijn broer en schoonzus. Zijn broer is in oktober 2008 overleden. Decorandus is op dit moment nog mantelzorger voor de echtgenote van zijn broer.

Â

In het verleden was de heer Schoutissen gedurende 12 jaar actief als begeleider in de gehandicaptenzorg. Als vrijwilliger organiseerde hij onder meer activiteiten voor gehandicapten in Huize St. Anna te Heel en het Gezinsvervangend Tehuis Maasbracht. Ook verrichtte decorandus vele jaren vrijwilligerswerkzaamheden bij de verkenners.

Â

Â

De heer J.G.F. Theunissen (Joop), Esstraat 22, 6101 JP Echt (geboren 22 december 1936)is bij de Algemene Gelegenheid 2009 door burgemeester D.A.M. Akkermans benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Â

De heer Theunissen verricht al vele jaren vrijwilligerswerkzaamheden. Zo is hij sinds 1985 actief lid van zangvereniging De Eghtgalm. In de periode 1987 tot 2002 was hij voorzitter.
Vanaf 1994 is decorandus tevens (bestuurlijk) actief bij buurtbusvereniging Kernen Echt. Als voorzitter neemt hij deel aan regionale overlegsituaties met vervoersbedrijf Veolia en is hij medeverantwoordelijk voor fondswerving en de organisatie van diverse activiteiten van en voor deze vrijwilligersorganisatie. Als chauffeur draagt hij er mede zorg voor dat dorpskernen als Maria Hoop en Koningsbosch bereikbaar blijven. De heer Theunissen zet zich verder al meer dan 40 jaar in als hulpsinterklaas op basisscholen en kinderdagverblijven, in buurthuizen en bij verenigingen en stichtingen zoals de stichting Pepijn en Paulus.

In het verleden verrichtte decorandus verschillende jaren bestuurlijke activiteiten bij sportvereniging Pro Corpore en buurthuis Provedentia in Gendt (Gelderland). Verder nam hij gedurende 10 jaar zitting als (bestuurs-)lid in de diverse oudervertegenwoordigingen van de Pius X school en het Bisschoppelijk College in Echt en was hij oprichter van het Echter Jongeren Koor EJOKO. Ook kunnen worden genoemd de maaltijdbezorging Tafeltje Dekje, de bestuurlijke activiteiten t.b.v. de Echter Revue en de actieve ondersteuning van het Kindervakantiewerk en het Jeugdwerk Pius X.

Mevrouw W.T. Smeets-van Montfort (Mien), Brantstraat1a, 6112 AH St. Joost (geboren 13 augustus 1932) is bij de Algemene Gelegenheid 2009 door burgemeester D.A.M. Akkermans benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Â

Mevrouw Smeets is van 1968 tot heden, met een onderbreking van 4 jaar, lid van dameskoor St. Judocus in St. Joost. Van 1985 tot 1989 was decoranda woonachtig in Maasbracht. In deze periode heeft zij in het kerkkoor van Maasbracht gezongen. Voor het dameskoor van St. Joost was zij ruim 20 jaar bestuurlijk actief. Zo was zij penningmeester en secretaris van 1982 tot 1985 en voorzitter en secretaris van 1990 tot 2008. In verband met haar hoge leeftijd heeft mevrouw Smeets haar bestuurlijke activiteiten in maart 2008 beëindigd. Het dameskoor St. Judocus telt op dit moment 22 leden. In het verleden heeft decoranda zich nog gedurende 4 jaar ingezet voor buurtvereniging Put 6.

Mevrouw M.J.M. Beunen-Aben (Marja), Reigelsbroekweg 1, 6112 AX Sint Joost (geboren 13 mei 1965) is bij de Algemene Gelegenheid 2009 door burgemeester D.A.M. Akkermans benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Â

Mevrouw Beunen is werkzaam als administratief medewerkster in zorgcentrum De Egthe in Echt. In haar vrije tijd verricht zij al ruim 20 jaar vrijwilligerswerkzaamheden. Zo is zij sinds 1987 actief als organiste voor het dameskoor St.Judocus te St. Joost. Dit kerkelijk zangkoor bestaat uit 22 leden en verzorgt eenmaal per 14 dagen de H. Mis, de begrafenis- en huwelijksmissen evenals uitvoeringen in verschillende zorgcentra zoals De Egthe in Echt en Huize Lemborgh in Sittard.

Als vrijwilligster begeleidde mevrouw Beunen gedurende 20 jaar de Kreato jeugdleden binnen fanfare St. Judocus te St. Joost. Zij regelde onder meer de muzieklessen voor de jeugdleden en de jaarlijkse solistenconcoursen binnen en buiten het kerkdorp. Fanfare St. Judocus telt gemiddeld 35 jeugdleden waarvan er momenteel 20 in opleiding zijn.

Decoranda is al ruim 25 jaar lid van fanfare St. Judocus. Enige tijd geleden heeft ze met een aantal mensen van de fanfare een klein ensemble opgericht met de bedoeling om muzikale uitvoeringen te geven tijdens onder andere de H. Mis en begrafenis- en huwelijksmissen.

De heer W.P.J. Hodzelmans (Wil), Sint Joosterbaan 8, 6112 AV St. Joost (geboren 29 november 1945) is bij de Algemene Gelegenheid 2009 door burgemeester D.A.M. Akkermans benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Â

De heer Hodzelmans verricht al vele jaren vrijwilligerswerkzaamheden. Als actief lid van fanfare St. Judocus in St. Joost is hij onderdirigent, bibliothecaris, lid van de muziekcommissie en medeorganisator van activiteiten en financiële acties. Tevens is hij medeoprichter en actief lid van wielerclub SUIST, vrijwilliger bij het Jeugdwerk St. Joost, eindredacteur van het clubblad van de Wandelsportvereniging Echt, gids bij het IVN, actief lid van voetbalvereniging St. Joost en bloeddonor. De heer Hodzelmans zet zich verder (bestuurlijk) in voor Recreatiesport Vereniging Kranenbroek Echt en Natuurhistorische Vereniging Pepijnsland.

In het verleden verrichtte decorandus gedurende vele jaren (bestuurlijke) activiteiten voor toneelvereniging Ons Genoegen â84. Ook was hij actief als medeorganisator van de St. Jooster zeskamp, kartrekker van de gezelligheidsclub OBO, muzikaal en creatief leider van de âSt. Jooster Klonekepèlâ, en ontwerper van onder andere reclameborden, logoâs en decors voor de verschillende verenigingen.

Â

Â

Â
De heer P. Rustenburg (Pieter), Beatrixlaan 32, 6114 CE Susteren (geboren 20 augustus 1935) is bij de Algemene Gelegenheid 2009 door burgemeester D.A.M. Akkermans benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Â
De heer Rustenburg verricht al vanaf 1970 vrijwilligerswerk. In de periode 1971 tot en met 1987 was decorandus (bestuurlijk) actief voor zwemvereniging sv NOAV in Susteren. Zo was hij onder meer voorzitter, hoofdtrainer wedstrijd zwemmen, voorzitter van de technische commissie, hoofdleider tijdens de zomerkampen van de Nederlandse Katholieke Sportfederatie, examinator en instructeur voor het diploma zwemmen, en oprichter en gedurende vele jaren hoofdtrainer van de waterpoloploeg. Op verzoek van de Koninklijke Nederlandse Zwembond heeft decorandus in 1980 het dameswaterpoloteam van de Kring Limburg opgezet. Gedurende 5 jaar was hij hiervan hoofdtrainer. Verder was hij tot 1988 lid van de waterpolocommissie. Op dit moment is de heer Rustenburg nog lid van het St. Nicolaascomité. Ook treedt hij al vele jaren op als Sinterklaas. Mede vanwege zijn uitstraling is deze rol hem op het lijf geschreven. Naast zijn activiteiten op sportief gebied was de heer Rustenburg gedurende vele jaren actief in de politiek. Van 1974 tot 1978 was hij namens de lijst Masthoff raadslid in de voormalige gemeente Susteren. In 1978 was hij oprichter van de plaatselijke groepering âGemeentebelangen Groot Susterenâ, waarvan tot 1991 secretaris. Daarnaast was hij gedurende 4 jaar lid van de Welzijnscommissie. De naam van de partij wijzigde in 1986 in âAlgemeen Belangâ. Namens deze lijst was de heer Rustenburg in de periode 1986 tot 1994 opnieuw gemeenteraadslid. Van 1994 tot 2002 was hij lid van de commissie Burgerzaken voor de plaatselijke groepering âDemocraten Susterenâ. De heer Rustenburg is nog steeds lid van deze partij. Â Ruim 20 jaar was de heer Rustenburg voorzitter van hengelsportvereniging De Snoek en nog steeds maakt hij zich sterk voor het opschonen van de visvijver in de bossen van Dieteren. Hij is daarin zeer actief en dit heeft er onder meer toe geleid dat de gemeente Echt-Susteren samen met de hengelsportvereniging een verbeterplan heeft gemaakt voor de visvijver. In het verleden was de heer Rustenburg onder meer initiatiefnemer en medeoprichter van de eerste huurders belangencommissie in Susteren, medeorganisator van de Oranjefeesten in Susteren, cursusleider fotografie, cursusleider van het project Sport, Zwemmen en Zaalsporten in Echt, Koning Swentibold tijdens de Heiligdomsvaart in Susteren, Sinterklaas voor de verschillende verenigingen, lid educatie van de commissie Katholieke Bond van Ouderen in Limburg en bestuurslid van de Vereniging Cirkel, een vereniging van Reikimasters. De heer Rustenburg kan gekenschetst worden als iemand die zich gedurende vele jaren verdienstelijk heeft gemaakt voor de samenleving op verschillende terreinen. Daarbij heeft hij op een initiërende en stimulerende wijze invulling gegeven aan zijn taken. Hij is een joviaal persoon die midden tussen de mensen staat en waarop nooit tevergeefs een beroep wordt gedaan.
De heer V.M.G.J. Hennen (Victor), Haverterstraat 23, 6118 CC Nieuwstadt (geboren 30 augustus 1951) is bij de Algemene Gelegenheid 2009 door burgemeester D.A.M. Akkermans benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Â

De heer Hennen is werkzaam als senior instrumentatietechnicus in het Academisch Ziekenhuis van Maastricht. Naast zijn vakmatige kwaliteiten staat hij bekend als een zeer collegiale medewerker. In zijn vrije tijd is decorandus al vele jaren actief als vrijwilliger. Zo is hij onder meer organisator van diverse jaarlijks terugkerende evenementen zoals een quiz over en voor de mensen van Nieuwstadt en verricht hij de nodige hand- en spandiensten t.b.v. de jaarlijkse Sacramentsprocessie, de levende Kerststal en de Carnavalsoptocht. Ook is hij inmiddels vaste begeleider bij het schoolverlaterskamp van groep 8 van de basisschool en leider bij het Kindervakantiewerk Nieuwstadt.
Bij muziekvereniging âDe Häörepaertâ is de heer Hennen actief als voorzitter, geluidstechnicus tijdens optredens, en (mede-)organisator van De Häörepaert verkiezing van het jaar en het traditionele âWeiefeesâ. Ten behoeve van de repetities stelt decorandus ieder keer weer zijn tot feestruimte omgebouwde koestal ter beschikking.

In de periode 1983 tot 1998 was de heer Hennen (bestuurlijk) actief voor buurtvereniging ât Heuls in Susteren. Hij was 15 jaar penningmeester waarvan gedurende 10 jaar tevens voorzitter. Ook was hij medeorganisator van vele activiteiten. Verder was decorandus verschillende jaren bestuurslid van Zaate Hermenie Knoerhell, het comité van de gezamenlijke Hermeniekes Susteren en het St. Maartencomité.

Â