Informatiecentrum huisdieren: veel huisdieren en hun baasjes te dik

13/05/2009 10:50

Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren

Veel huisdieren en hun baasjes zijn te dik. Een kwart tot de helft van onze honden en katten kampt met overgewicht. Met mensen is het al niet veel beter gesteld: zo'n 40 tot 50% heeft last van overgewicht en 10% van ernstig overgewicht (obesitas). Bovendien blijkt vaak dat hoe dikker het baasje is, hoe dikker zijn dier is. Overgewicht is dus niet alleen een welvaartsziekte bij mensen, maar ook bij huisdieren en lijkt bovendien bij allebei een steeds omvangrijker probleem te worden. "Een zorgelijke situatie, waarvoor tijdens de Week van het Huisdier aandacht gevraagd wordt", aldus Ingeborg de Wolf, directeur van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG).

Net als bij mensen kan overgewicht bij huisdieren ook leiden tot gezondheidsproblemen. Zo kunnen ook te dikke honden en katten, net als mensen, last krijgen van gewrichtsproblemen en diabetes. Te dikke konijnen kunnen hun keutels niet opeten en krijgen daardoor een tekort aan onmisbare voedingsstoffen. Bovendien leven zowel baasje als huisdier door overgewicht minder lang. Dierenarts Simone Thissen geeft aan dat vanwege deze complicaties ook bij dieren overgewicht gezien moet worden als een ziekte.

Niet alleen de percentages overgewicht en de consequenties die dit voor de gezondheid heeft, vertonen bij mens en dier opmerkelijke overeenkomsten. Ook de oorzaak van het overgewicht is vergelijkbaar. "Het eten is te lekker, waardoor er te veel gegeten wordt. En natuurlijk is het gemakkelijk om je dier met iets lekkers te belonen en is het moeilijk om de bedelende blik te weerstaan", zegt Thissen. De Wolf vult aan: "Bovendien krijgen zowel mensen als huisdieren te weinig beweging: ze verbruiken dus minder energie dan ze eten en dat vertaalt zich in extra kilo's." Veel baasjes herkennen bovendien overgewicht bij hun huisdier niet. "Een mollig dier wordt gezien als voorbeeld van blakende gezondheid, terwijl dieren die keurig op gewicht zijn door hun baasje mager gevonden worden".

Het LICG doet huisdierenbezitters tijdens de Week van het Huisdier allerlei tips aan de hand hoe zij én hun dier samen slank kunnen blijven. "Voor allebei is het devies toch vooral gezonde voeding en veel bewegen", aldus het LICG. Meer informatie vinden huisdierenbezitters in het boekje van Jan, Jans en de kinderen dat ter gelegenheid van de Week van het Huisdier gratis kan worden afgehaald bij de dierenspeciaalzaak, de dierenartspraktijk, het pension en het asiel en op de website www.weekvanhethuisdier.nl.





http://www.weekvanhethuisdier.nl

http://www.licg.nl