VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 13 mei
2009/037/MS

'Logboek op maat' wint VUmc Verpleegkundeprijs 2009

Logboek creëert betrokkenheid bij het eigen zorgproces

Ook dit jaar reikte VUmc op de dag van de verpleging de verpleegkundeprijs uit. Dit jaar aan het project 'Logboek op maat'. Een project van vijf verpleegkundige van de afdelingen cardiologie, cardio- en vaatchirurgie gericht op het betrekken van de patiënt bij zijn eigen zorgproces. Iedereen die wel eens in een ziekenhuis heeft gelegen herkent het wel: de dokter is net geweest en je bent eigenlijk alweer vergeten wat hij allemaal verteld heeft. En waarom en wanneer je nou precies die medicijnen in moet nemen kun je ook maar niet onthouden. Voor dit soort situaties is het 'logboek op maat' de oplossing.

Het 'logboek op maat' is min of meer een soort persoonlijk dossier voor en door de patiënt. Van opname tot ontslag kan het logboek gevuld worden met informatiefolders, aantekeningen van verpleegkundigen en artsen, maar ook met vragen en aantekeningen van de patiënt zelf. Zo kunnen er bijvoorbeeld afspraken voor therapieën of onderzoeken genoteerd worden. Maar ook kan de verpleegkundige in niet medische termen opschrijven wat de uitslag van een bepaald onderzoek is of hoe de behandeling van de patiënt gaat verlopen.

Het is geen vervanging van het medische en verpleegkundig dossier, maar juist een aanvulling erop. Het logboek behoort toe aan de patiënt en krijgt het ook mee naar huis. Het is niet alleen een waardevolle ondersteuning voor de patiënt, maar ook voor zijn familieleden die op elk moment kunnen bekijken hoe het met hun familielid gaat.

Uit divers onderzoek blijkt dat de inbreng van patiënten nog steeds sterk verbeterd kan worden en dat het logboek daarin een belangrijk hulpmiddel kan zijn. Zo blijken patiënten weinig te onthouden van wat hen mondeling is verteld. De winnaars, waaronder Arianne ten Klooster, waren bijzonder blij met deze prijs en gaan de komende maanden aan de slag om het project verder uit te werken en te implementeren.

Vrouwe VU-Hulp verpleegkundeprijs
De Vrouwe VU-Hulp verpleegkundeprijs is een jaarlijks terugkerende prijs. De prijs wordt uitgereikt aan verpleegkundige initiatieven die een direct aanwijsbare verbetering voor patiënten opleveren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro en 0,1 fte voor een heel jaar. Met het geldbedrag en de manuren kan het project verder uitgewerkt en geprofessionaliseerd worden.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Marcia Sanderse, tel. (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/journalisten.

Achtergrondinformatie (