Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Effect vruchtwisseling op bladvlekkenziekte in maïs nader onderzocht

13 mei 2009

Onderdeel: Animal Sciences Group

Dit jaar wordt door nader onderzoek gedaan naar het effect van vruchtwisseling op mogelijke besmetting van maïs met Helminthosporium (bladvlekkenziekte). Uit literatuuronderzoek is gebleken dat schimmelsporen één tot drie jaar in de grond kunnen overleven. Om dit te onderzoeken onder Nederlandse omstandigheden worden dit jaar verschillende praktijkpercelen met en zonder vruchtwisseling onderzocht op levensvatbare sporen van de schimmel.

In 2008 is door Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) en de Animal Sciences Group (ASG) onderzoek uitgevoerd naar oorzaken en gevolgen van bladvlekkenziekte in maïs. Het onderzoek bestond uit een deskstudie aangevuld met een veld- en kuilinventarisatie. Daarnaast is er oriënterend onderzoek gedaan naar het effect van voorjaarsgrondbewerking. De resultaten zijn beschreven in Rapport 168.
Geconcludeerd is dat maatregelen vooral gericht moeten zijn op het voorkomen van een vroege (voor kolfzetting) besmetting van de maïs. Belangrijkste maatregelen daarvoor zijn:

* Het telen van tolerante rassen. In 2007 en 2008 zijn de rassen in het rassenonderzoek voor de Aanbevelende Rassenlijst beoordeeld op de mate van tolerantie tegen Helminthosporium (zie ook handboeksnijmais en www.ppo.wur.nl/NL/publicaties/rassenbulletins)
* Het toepassen van vruchtwisseling. Vruchtwisseling is een belangrijke maatregel omdat schimmelsporen één tot drie jaar in de grond kunnen overleven.

* Goed onderwerken van gewasresten in het voorjaar. Hierdoor kunnen minder sporen, die op oude gewasresten zitten, opspatten naar de onderste bladeren.

Door PZ is gevraagd om het effect van vruchtwisseling nader te onderbouwen. Daartoe zijn dit voorjaar door PPO van vijf praktijkpercelen, waar continu maïs wordt geteeld en van vijf percelen waar na maïs in 2007 een ander gewas is geteeld maïsgewasresten en grondmonsters verzameld. Deze gewasresten worden onderzocht op levensvatbare sporen. In de grondmonsters wordt maïs gezaaid om na te gaan of er levende sporen in de grond aanwezig zijn die de maïs ziek kunnen maken. Zodoende hopen we meer inzicht te krijgen in het effect van maïs telen in vruchtwisseling op de kans op besmetting van maïs met Helminthosporium.

Contact
Herman van Schooten
Tel. 0320 - 293 438