VVD


13-5-2009

Rutte woedend over bezuinigingen op veiligheid

De VVD reageert woedend op het bericht in de Volkskrant van vandaag dat minister Ter Horst gaat bezuinigen op het blauw op straat.

Volgens het bericht mogen de korpsen in de periode 2010-2012 drieduizend aspirant-agenten aannemen, de helft minder dan gepland. Bovendien moet de politie vanaf 2010 jaarlijks 160 tot 190 miljoen euro bezuinigen en 400 miljoen van het eigen vermogen afstaan.

Fractievoorzitter Mark Rutte: "Ik kan dit echt niet geloven. Dit kabinet is al maanden niet in staat de economische crisis op een verantwoorde manier het hoofd te bieden. Maar als het nu aan onze veiligheid gaat tornen, omdat ze geen moeilijke keuzes durven maken, is de grens wat mij betreft echt bereikt."

Ter Horst heeft steeds aangegeven dat de aangekondigde bezuinigingen van 100 miljoen niet ten koste zouden gaan van blauw op straat. Ondanks toezeggingen is de Kamer nooit geïnformeerd over de wijze waarop die bezuinigingen worden ingevuld.

Rutte: "Nu gaat het kennelijk om nieuwe bezuinigingen in het kader van de kredietcrisis. Ik wil vandaag nog van de minister horen of dit absurde bericht klopt. Als dat het geval is, zal de VVD niet rusten voordat dit belachelijke bezuinigingsplan van tafel is. Het garanderen van de veiligheid is topprioriteit van de staat. Dat zou het laatste moeten zijn waar dit kabinet op bezuinigt!"