Nederlandse Politiebond


NPB: BEZUINIGINGSPLANNEN TER HORST KORTZICHTIG EN ONVERANTWOORD

Het drie jaar lang halveren van de instroom van nieuwe politieambtenaren is een onverantwoorde aanslag op de kwaliteit van de politiezorg en dus op de veiligheid in Nederland. De NPB heeft geen goed woord over voor dit vanochtend uitgelekte bezuinigingsplan van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zij zou als geen ander moeten beseffen dat het drastisch verminderen van het aantal opleidingsplaatsen op korte termijn tot grote extra capaciteitsproblemen gaat leiden. Niet alleen worden het 'blauw op straat' en de opsporing al jaren geplaagd door ernstige onderbezetting, ook zal de vergrijzing van het politiepersoneel juist de komende jaren een historische piek bereiken.

Mocht het kabinet besluiten de bezuinigingmaatregel door te drukken, dan zou dat getuigen van een politieke kortzichtigheid die haar weerga niet kent. Daarnaast vindt de NPB het een onbegrijpelijke stap omdat het kabinet naar eigen zeggen de bestrijding van de jeugdwerkloosheid hoog in het vaandel heeft staan. Hoe is dat te rijmen met het vernietigen van drieduizend banen/opleidingsplaatsen voor jongeren? De NPB dringt er dan ook op aan dat het kabinet zich nog eens goed beraadt over alternatieve manieren om het behoud van juist deze toekomstgerichte werkgelegenheid te financieren; er zijn vast nog wel ergens 'potjes' te vinden die daarvoor ingezet kunnen worden.

Uitholling politiecapaciteit
De NPB vreest de gevolgen van het verder uithollen van de beschikbare capaciteit binnen de politie, niet alleen vanuit het algemene veiligheidsbelang, maar ook vanwege de gevolgen voor de individuele werknemer. Nu al zit de werkdruk voor veel collega's in de uitvoerende dienst aan de grens van wat eigenlijk verantwoord is. Dat zal er door de voorgenomen bezuinigingen niet beter op worden. Het is geen geheim dat anno 2009 veel politieambtenaren-in-opleiding tijdens hun praktijkperioden bij de korpsen ruimschoots worden ingezet om de onderbezettngsproblemen enigszins het hoofd te bieden. De mogelijkheid daartoe wordt straks dus met de helft verminderd.

Veiligheid
Ook de veiligheid van het werken is in het geding; door het toenemende personeelstekort zal er ongetwijfeld vaker voor gekozen (moeten) worden agenten alleen de straat op te sturen. Is dat verantwoord in een tijd waarin de agressie en het geweld tegen politieambtenaren en hulpverleners dusdanige vormen heeft aangenomen dat de vakbeweging zich geroepen voelt daartegen middels grootscheepse lawaaidemonstraties te protesteren met de persoonlijke ondersteuning van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties?

Nog meer efficiencywinst?
Naast het afknijpen van de toevoer van vers bloed wil minister Ter Horst de politieorganisatie een extra bezuiniging van 160 tot 190 miljoen euro opleggen. Die komt bovenop de bezuiniging van 100 miljoen euro die al voor deze kabinetsperiode gepland stond. Dat bedrag kon de politieorganisatie volgens de minister moeiteloos vrijspelen door wat doelmatiger te gaan werken - een veronderstelling waarvoor ze overigens nog altijd geen enkele financiële onderbouwing heeft aangeleverd. Moeten de extra 160 tot 190 miljoen euro ook enkel en alleen door 'efficiencywinst' gerealiseerd worden of mogen die bezuinigingen van de minister ook banen kosten?

Uiteraard vindt ze dan de NPB op haar pad. Wij zullen ons met man en macht verzetten tegen gedwongen ontslagen. Op dinsdag 21 april heeft de bondsraad van de NPB zich daarover namens de leden (nogmaals) onomwonden uitgesproken in zijn periodieke overleg met het NPB-hoofdbestuur.

Gepubliceerd op 13 mei 2009 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.