GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks wil stemrecht vanaf 16 jaar

Utrecht, 13 mei 2009 - Niels van den Berge (24), kandidaat-europarlementariƫr voor GroenLinks, wil dat jongeren vanaf 16 jaar ook kunnen stemmen bij de Europese verkiezingen. "Op je zestiende mag je brommer rijden, bier drinken en in het leger, maar niet stemmen. Ik vind dat de kiesgerechtigde leeftijd van 18 jaar naar beneden moet", aldus van den Berge.

Op 4 juni zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Van den Berge: "Deze verkiezingen gaan over de toekomst. Over hoe de wereld eruit ziet voor mijn generatie en voor onze kinderen. Dan moeten jongeren ook naar de stembus kunnen gaan. Zij hebben het recht om mee te beslissen over hun eigen toekomst".

Van den Berge was op zijn zestiende al politiek actief. "Ik zette me toen al in voor jongerenparticipatie. Zestienjarigen zijn net zo goed in staat om te gaan stemmen als ieder ander. Als je brommer mag rijden en bier mag drinken, hoor je ook te kunnen stemmen."

Niels van den Berge is de nummer 4 op de lijst van GroenLinks voor de Europese verkiezingen. Hij is met zijn 24 jaar de jongste kandidaat voor de Europese verkiezingen van alle politiek partijen.

Van den Berge werd politiek actief omdat hij jongeren een stem wil geven. Op zijn zestiende overtuigde hij de toenmalige regering ervan om geld beschikbaar te stellen voor de oprichting van de Nationale Jeugd Raad. Vanaf 17 jaar werd hij bestuurslid voor DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks.


----------------------


- Zie foto van Niels van den Berge in de bijlage