Gemeente Stein


Geen herijking gemeentelijk subsidiebeleid

In juli 2008 heeft de Steinse gemeenteraad de hoofdlijnen vastgesteld van de nieuwe methode van subsidieverstrekking. De bedoeling was dat op 1 januari 2010 het nieuwe subsidiebeleid in zou gaan. De politieke situatie die eind vorig jaar ontstond, had ook gevolgen voor het nieuwe subsidiebeleid.

Convenant
In de samenstelling van een zakencollege werd de oplossing gevonden voor deze politieke situatie. Door de betrokken partijen is een convenant opgesteld waarin een aantal afspraken zijn vastgelegd. Deze convenant is inmiddels door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin is opgenomen dat er niet mag worden gekort op het vrijwilligerswerk. Verenigingen nemen een belangrijke positie in binnen onze samenleving en hebben het al moeilijk om voldoende financiële middelen te genereren.

Inzake de professionele instellingen wordt opgemerkt dat er kritischer gekeken moet worden naar de geleverde producten en de gemaakte afspraken hieromtrent. Er wordt nog bekeken hoe hier het beste invulling aan kan worden gegeven. Daartoe wordt een voorstel aan de gemeenteraad voorbereid.

Onveranderd
Alhoewel de herijking van de subsidie niet bedoeld was als bezuinigingsoperatie (budgetten bleven hetzelfde) is het bij een dergelijk proces onvermijdelijk dat er ook verenigingen zijn die er op achteruit gaan. âDit is door het vaststellen van de convenant van de baan en het subsidiebeleid voor de vrijwilligersorganisaties verandert dus niet per 1 januari 2010â, aldus wethouder Luc Feij.