GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Votewatch: Europese Groenen zijn meest eensgezinde fractie

Amsterdam, 13 mei 2009 - De Groenen in het Europees Parlement zijn het meest eensgezind in hun stemgedrag. Dat blijkt uit de statistieken die de wetenschappelijke onderzoekers van Votewatch deze week online hebben gezet. De afgelopen vijf jaar stemden de leden van de Groene fractie het minst vaak afwijkend van elkaar.

Judith Sargentini, GroenLinks-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, is blij dat de Groenen er in de afgelopen zittingsperiode het best in geslaagd zijn om op één lijn te komen. "Het loont om te investeren in een grensoverschrijdende groene visie. De Europese Groenen werken steeds beter samen. Daarom voeren we nu in alle landen campagne voor een Green Deal."

In het Europees Parlement hebben D66 en de VVD zitting in dezelfde liberale fractie; de ELDR (Europese Liberale en Democratische Partij). "Als Hans van Baalen (VVD) tegen een voorstel stemt en zijn fractiegenoot Sophie in 't Veld (D66) stemt vóór, dan gooien ze samen hun stem weg. Als Europese fractie probeer je dat zoveel mogelijk te voorkomen" stelt Sargentini.

De Groenen zijn ook het minst vaak afwezig bij plenaire zittingen het Europees Parlement, zo tonen de Votewatch-statistieken. Sargentini concludeert dat de kiezer de meeste waarde voor zijn stem krijgt als ie voor GroenLinks kiest. "Dankzij de Europese groene samenwerking telt een stem op GroenLinks dubbel."


----------------