Gemeente Bernheze


Geld voor mensen met een laag inkomen

Maak gebruik van de regelingen van Optimisd

Optimisd heeft verschillende mogelijkheden om mensen met weinig geld financieel te ondersteunen. Hiervan wordt nog te weinig gebruik gemaakt. Met wat extra ondersteuning kunt u voor uw kinderen misschien een computer kopen, u kunt lid worden van een vereniging, of de peuterspeelzaal betalen. Hieronder staat een overzicht van de verschillende regelingen.

De regelingen worden uitgevoerd door de intergemeentelijke sociale dienst Optimisd in Veghel, in samenwerking met het Wmo-loket van Bernheze.

Voor wie?
Deze financiële ondersteuning is bestemd voor mensen met een laag inkomen, bijvoorbeeld met een bijstandsuitkering of alleen AOW. Maar ook werkenden met een laag inkomen (tot 120% van de bijstandsnorm) kunnen extra geld krijgen. De exacte inkomensgrenzen leest u op www.optimisd.nl.

U mag niet te veel vermogen hebben. Maximaal EUR 10.910,- voor gehuwden, samenwonenden en alleenstaande ouders. Voor alleenstaanden geldt maximaal EUR 5.455,-. Met vermogen wordt bedoeld: een bank- of girosaldo, auto, grond, garage, woning, caravan, boot, effecten, vorderingen, spaarbrieven, enzovoort. Opeisbare schulden worden onder bepaalde voorwaarden in mindering gebracht op het vermogen. Heeft u een eigen woning, maar daarnaast geen ander vermogen, dan kunt u vaak ook in aanmerking komen, als u een laag inkomen hebt.

Inwoners die klant/uitkeringsgerechtigde zijn van Optimisd, krijgen automatisch bericht voor welke regelingen zij in aanmerking komen, zodra die worden uitgevoerd. Behoort u niet tot deze groep inwoners, dan moet u zelf actie ondernemen door informatie op te vragen of een aanvraag in te dienen.

Waarvoor kunt u extra geld krijgen?

1. Een bedrag van EUR 160,- per jaar per kind voor schoolkosten voor kinderen van 4 tot 18 jaar in het basis- of voortgezet (beroeps)onderwijs bij de start van het schooljaar 2009/2010.


2. Een bedrag van maximaal EUR 160,- per volwassen persoon en EUR 225,- per kind in de leeftijd tot 18 jaar voor iedereen met een laag inkomen per jaar, voor deelname aan sociaal-culturele en maatschappelijke activiteiten zoals bijvoorbeeld: o zwemlessen, abonnementen op zwembad, bibliotheek, museum, hobby- en of (jeugd)tijdschrift;
o het bezoeken van de peuterspeelzaal;
o lidmaatschap van een sport- jeugd- en jongerenvereniging; o cursusgeld voor instellingen voor hobby, computer, kunstbeoefening en muziekonderwijs;
o excursies en schoolreizen, eventueel in de vorm van een ouderbijdrage;
o bezoeken aan attractieparken.

3. Eén keer per vijf jaar maximaal EUR 750,- per gezin voor aanschaf van een computer en randapparatuur voor kinderen tussen 4 en 18 jaar die volledig basis- en/of voortgezet (beroeps)onderwijs volgen. De aanvraag moet in overleg met Optimisd plaatsvinden, voordat de PC wordt gekocht.

4. Tegemoetkoming in premiekosten (aanvullende) collectieve zorgverzekering bij CZ of VGZ à EUR 11,90 per maand.

Huishoudens van mensen onder de 65 jaar die langdurig moeten rondkomen van een minimuminkomen, kunnen daarnaast in aanmerking komen voor een Langdurigheidstoeslag van Optimisd.
Ook is het voor mensen met een inkomen tot 100% van het bijstandsniveau mogelijk om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen te krijgen. Hiervoor kunt u terecht bij de gemeente.

Meer weten?
Wilt u weten of u in aanmerking komt voor extra geld? Of hebt u nog andere vragen? Neem dan contact op met intergemeentelijke sociale dienst Optimisd, Frisselsteinstraat 6, Veghel, telefoon (0413) 75 03 90 (op werkdagen tussen 9.00 en 11.00 uur), en/of met het Wmo-loket van Bernheze. Veel informatie leest u ook op www.optimisd.nl.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35