Provincie Flevoland

Bodemsanering Wijk 8 nr. 12 op Urk stilgelegd

De provincie Flevoland is niet in het bezit van een
ontgrondingsvergunning om de bodemsanering van perceel Wijk 8 nr. 12 op Urk uit te voeren, terwijl op dit moment wel een dergelijke vergunning vereist is. De provincie heeft de werkzaamheden op het perceel per onmiddellijk gestaakt. Burgemeester Kroon van Urk is als eerste door verantwoordelijk gedeputeerde Bliek op de hoogte gesteld van de situatie. De bewoners van het perceel, de familie Pasterkamp, en de omwonenden zijn hedenochtend geïnformeerd.

De zaak kwam aan het licht naar aanleiding van vragen van burgemeester Kroon van Urk aan de provincie, waaronder de vraag of er nog een milieu-, ontgrondings-, bouw-, of andere vergunning nodig is voor het onderdeel van de sanering of de voorbereidingsfase. Vervolgens bleek dat er nog een ontgrondingsvergunning nodig is. De aannemer die in opdracht van de provincie al een deel van de bodem had afgegraven, heeft het werk inmiddels stilgelegd.

Anne Bliek: "We maken hier geen goede beurt. We hadden een ontgrondingsvergunning moeten hebben. Dat wisten we niet, maar we hadden het wél moeten weten. Op zich heeft de wetgever de Ontgrondingenwet niet van toepassing verklaard op provinciale bodemsaneringen. De bodemsaneringen moeten dan wel zijn opgenomen in een jaarlijks door Gedeputeerde Staten vastgesteld provinciaal milieuprogramma. Maar dat heeft de provincie niet meer. Na een reorganisatie binnen de provincie is dat jaarlijks milieuprogramma sinds 2008 niet meer vastgesteld. Maar daardoor moest er bij provinciale bodemsaneringen voortaan wel apart een
ontgrondingsvergunning worden aangevraagd."

De provincie is nu bezig de `Verordening voor de fysieke leefomgeving' aan te passen waardoor ontgravingen ten behoeve van bodemsaneringen vrijgesteld worden van vergunningplicht. Als deze gewijzigde verordening in werking is getreden, kan de sanering worden hervat, naar verwachting in het najaar van 2009.
De verrichtte ontgraving zal tot dan teniet worden gedaan. Het terrein zal op korte termijn worden geëgaliseerd en bestraat. Wat recent is gesloopt, zoals de schuttingen van de omwonenden, wordt tijdelijk hersteld.