Erasmus Universiteit Rotterdam

Cultureel erfgoed is overal. En overal anders.

Datum
Van: 13 mei 2009 17:00
Tot: 15 mei 2009 17:00

---

Locatie:
Wereldmuseum Rotterdam

Toelichting
Conferentie 'The heritage Theater. The Dynamics of Cultural Heritage in a Globalizing World'

Conferentie over het effect van globalisering op monumentale en museale collecties

Van woensdag 13 tot en met vrijdag 15 mei 2009 wordt in het Wereldmuseum in Rotterdam de conferentie 'The heritage Theater. The Dynamics of Cultural Heritage in a Globalizing World' georganiseerd. Tijdens het congres, dat het vierjarige NWO-onderzoeksprogramma 'Globalization and Cultural Heritage' afsluit, presenteren onderzoekers drs. Yatun Sastramidjaja en drs. Valika Smeulders hun werk over erfgoedontwikkelingen in Indonesië en slavernijerfgoed in vier landen rond de 'Black Atlantic'.

Cultureel erfgoed was - en is - niet gebonden aan nationale en regionale grenzen. Over de hele wereld delen mensen in elkaars erfgoed en erfgoedinstellingen maken deel uit van internationale netwerken. Maar er zijn grote verschillen in de wijze waarop erfgoed wordt gepresenteerd, gedistribueerd en genoten. Erfgoed wordt aangepast en afgebakend al naar gelang tijd en plaats. Toerisme en nieuwe media, van nature mondiaal, hebben cultureel erfgoed in de laatste decennia een nieuwe dynamiek gegeven. Het NWO-onderzoeksprogramma startte vier jaar geleden aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen.

Het betekent ook nieuwe vragen over de relatie tussen cultureel erfgoed en identiteit. Als alles overal en altijd is, voor iedereen toegankelijk in materiële en virtuele vorm, wat betekent dat voor meer traditionele erfgoedinstellingen zoals het museum? Welke effecten heeft globalisering op de relatie tussen collecties en de gemeenschappen waaruit die ontstonden? Dit is een van de onderwerpen van een nieuw NWO-onderzoek aan de FHKW, 'Community Museums Past & Present', dat in januari 2009 is begonnen. De onderzoekers daarvan zullen op deze conferentie hun eerste onderzoeksresultaten presenteren.

Kijk hier voor programma en informatie: