Gemeente Echt-Susteren


Gemeentelijk groenbeheer goed geregeld

De gemeente Echt-Susteren en Westrom hebben een nieuwe overeenkomst gesloten voor het onderhouden van de gemeentelijke groenvoorzieningen. Het maaien van gazons, onkruidbeheersing in beplantingsvakken, knippen van hagen en verwijderen van zwerfvuil uit plantsoenen zijn de werkzaamheden die Westrom uitvoert.

Voor het beheren van de gemeentelijke bermen en het onderhouden van ons bomenbestand zijn na aanbesteding met andere partijen afzonderlijke overeenkomsten gesloten.

Â

De manier van onderhouden is veranderd. Eerst gaf de gemeente aan hoe vaak een aannemer de plantsoenen moest schoffelen en hoe vaak de gazons gemaaid moesten worden. Vanaf nu wordt gewerkt met een beeldbeschrijving waaraan de groenvoorzieningen steeds moeten voldoen, of wel het kwaliteitsbeeld. Het voordeel hiervan is dat een aannemer zelf moet bepalen waar hij aan de slag moet gaan. De aannemer heeft meer de regie over zijn eigen werkzaamheden.

Voor de overige onderdelen uit de overeenkomst zoals het knippen van hagen en het snoeien van plantsoenen, geldt wel een aantal beurten per jaar.

Uiteindelijk is nu het resultaat dat telt en niet het aantal handelingen die worden uitgevoerd.

Â

Kwaliteitsbeeld

De gemeenteraad heeft het kwaliteitsbeeld van het openbare groen in 2007-2008 vastgesteld. Daarbij is ook gekeken naar het beschikbare onderhoudsbudget. Van de mogelijke kwaliteitsniveaus âzeer laagâ, âlaagâ, âbasisâ, âhoogâ en âzeer hoogâ is gekozen voor âbasisâ. Dat betekent dat lichte schade geaccepteerd wordt en dat op het onderhoud wel het een en ander aan te merken valt. De voorzieningen zijn matig schoon, het onderhoudsniveau is niet storend. In een rapportcijfer is het kwaliteitsniveau âbasisâ een 5-6.

De aannemer wordt afgerekend op zijn resultaten. Als de aannemer niet voldoet aan het beschreven kwaliteitsniveau, kan de gemeente de aannemer korten op zijn vergoeding.

Â

Meldingen

Voornamelijk gedurende het groeiseizoen komen er dagelijks veel meldingen bij de gemeente binnen over de onderhoudstoestand van het openbaar groen. De gemeente wil graag dat melders vooraf goed inschatten of de melding terecht is, gezien het kwaliteitsbeeld.

Â

Is de verkeersveiligheid in het geding doordat het uitzicht wordt belemmerd door bijvoorbeeld te hoog bermgras of doorgeschoten vakbeplantingen? Meld dit dan zo spoedig mogelijk via het telefonisch informatiecentrum 0475-478478

Â