Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

925 exotische soorten in Nederlandse natuur online

Nieuwsbericht | 13-05-2009

Voor het eerst is in kaart gebracht welke exoten er in de Nederlandse natuur voorkomen. Vanaf vandaag staan 925 exotische planten, dieren en schimmels online op www.nederlandsesoorten.nl/exoten. Exoten zijn soorten die door de mens bewust of onbewust Nederland zijn binnengebracht en die zich zelfstandig in de natuur handhaven. Voorbeelden zijn de halsbandparkiet en de grote waternavel. De meeste exoten zijn onschuldig, maar sommige kunnen ecologische en economische schade veroorzaken. Over 25 'voorbeeldexoten' staat uitgebreide informatie op de website, die tot stand is gekomen op initiatief van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Naturalis.

De informatie is onderdeel van het Nederlands Soortenregister. Dit online-register geeft een actueel beeld van de stand van de Nederlandse biodiversiteit. De halsbandparkiet en de grote waternavel zijn twee van de 25 exotische soorten, waarover nu extra informatie is te vinden zoals verspreidingskaartjes, foto's en filmpjes, herkenning, schade en nut. De informatie is afkomstig van partners van Naturalis, specialisten uit een groot aantal vrijwilligersorganisaties, zoals de Zoogdiervereniging, FLORON en Stichting Anemoon. LNV is de hoofdfinancier van www.nederlandsesoorten.nl.

Risico's analyseren

Nu overheden en wetenschappers online kunnen zien welke exoten waar in Nederland aanwezig zijn, kunnen ze analyseren hoe de soorten zich ontwikkelen en welke risico's ze mogelijk opleveren. Met die gegevens kunnen ze manieren vinden om te voorkomen dat schadelijk exoten hier terechtkomen en beheerplannen opstellen.

Schade voorkomen

Als ook consumenten weten welke risico's sommige exoten met zich meebrengen, kunnen ze zelf schade helpen voorkomen. Bij schadelijke exoten is het van belang te voorkomen dat ze zich in Nederland kunnen vestigen. Zo is het beter om bij tuincentra gekochte waterplanten en vissen voor vijvers en aquaria niet uit te zetten in de vrije natuur.

Teldag 22 mei

Op 22 mei, Wereldbiodiversiteitsdag, worden biologen, vrijwilligers en het grote publiek opgeroepen om exoten te tellen in hun eigen omgeving. Waarnemingen kunnen vanaf 18 mei worden doorgegeven op www.exotentellen.nl. Overheden, wetenschappers en geĂŻnteresseerden kunnen deze gegevens goed gebruiken.
De ribkwal; een invasieve exoot.

Verwante informatie


* Exotenmodule op www.nederlandsesoorten.nl/exoten
* Teldag 2009 op www.exotentellen.nl