FNV

13-5-2009

FNV Jong wil meer loon voor jongeren

FNV Jong eist dat het minimum jeugdloon voor jongeren flink wordt verhoogd. Bovendien moet werkervaring bepalend zijn voor de hoogte van het loon, niet leeftijd. Dat kondigde Jeroen de Glas, voorzitter van FNV Jong vandaag aan tijdens het FNV congres in Amsterdam.

FNV Jong vindt dat jongeren te weinig betaald krijgen voor het werk dat zij verzetten. Onder het motto `Gewoon meer loon' gaat FNV Jong actie voeren en handtekeningen verzamelen. "We hebben allemaal last van de kredietcrisis." stelt Jeroen de Glas. "Maar voor jongeren is het dubbel crisis op dit moment. Twee euro per uur en geen enkele zekerheid. Dat is zwaar afzien. De praktijk van de werkende jongeren is vaak hard en oneerlijk. Zo kan je als 17-jarige vakkenvuller de helft verdienen van je 21-jarige collega, terwijl die geen ervaring heeft en jij dat werk al 2 jaar doet."

Dat moet anders, vindt FNV Jong. Daar gaat het jongerennetwerk van de grootste vakcentrale van Nederland hard aan trekken. Doel is om de politiek in het najaar te overtuigen met duizenden handtekeningen van mensen die ook vinden dat het minimum jeugdloon omhoog moet. De Glas: "Nu verdient een 15-jarige 2 euro 39 bruto per uur. Bruto! Een belachelijk laag bedrag natuurlijk. Ook vergeleken met de landen om ons heen. Dat moet omhoog naar 4 euro 78. Een verdubbeling dus van wat ze nu bruto krijgen."

FNV-voorzitter Agnes Jongerius gaf het startsein voor de campagne `Gewoon meer loon'. Zij zette als eerste haar handtekening onder de petitie. Zie voor meer informatie en ondertekening van de petitie www.gewoonmeerloon.nl