K.V Archivarissen


Martin Berendse geïnstalleerd als Rijksarchivaris

Directeur Nationaal Archief haalt vereist diploma

Martin Berendse is benoemd tot Algemeen Rijksarchivaris. De directeur-generaal Cultuur en Media van het ministerie van OCW, Judith van Kranendonk, installeerde Berendse in zijn nieuwe functie. Sinds 2008 is hij al directeur van het Nationaal Archief, waardoor hij wettelijk verplicht was om een archiefopleiding te volgen. Dat hij dat niet eerder al had gedaan, zorgde voor de nodige ophef, waarover zelfs de Nationale Ombudsman zich boog.

In september 2007 werd Martin Berendse benoemd tot directeur van het Nationaal Archief en, op termijn, tot Algemeen Rijksarchivaris. Hierop ontstond kritiek, omdat deze twee functies volgens de Archiefwet aan elkaar gekoppeld zijn. Iemand die tot directeur van het Nationaal Archief wordt benoemd, behoort op dat moment in het bezit te zijn van een archiefdiploma. Daarover beschikte Berendse niet, die overigens meteen na zijn benoeming begon met zijn nieuwe studie.

Hierop werd een klacht ingediend bij de Nationale Ombudsman, die zich eerder dit jaar hierover uitsprak. In februari kwam Ombudsman Alex Brenninkmeijer tot de conclusie dat de benoeming van Berendse op twee punten de schijn van partijdigheid had.

Hiermee werd de affaire gesloten. Berendse is nu de veertiende Rijksarchivaris, sinds de functie in 1802 werd ingesteld. Door de benoeming van Berendse komt een einde aan de waarneming van de functie door dr. Paul Brood.