Gemeente Elburg


WMO raad
Gemeente
Elburg

Verslag gehouden vergadering:

Datum: 11 mei 2009
Aanwezig: Voltallige raad
Gasten:
Mevr. Maaike Renne
Mevr. Willemijn Zwart
Hr. Jan Willem Koopman
Hr. Jos Voppen
Hr. Gert Gerritsen


1. Opening:

De voorzitter opent om 19.30 uur de vergadering, heet iedereen van harte welkom en stelt voor de agenda aan te passen om de gasten de gelegenheid te geven hun lezingen te houden.


2. Maatschappelijke stage:

Jan Willem Koopman geeft een duidelijke uiteenzetting over het begrip maatschappelijke stage een naam die misschien geen goede omschrijving is want het is eigenlijk een vorm van kennismaken met het vrijwilligerswerk voor de jeugd tussen de 12 en 17 jaar. Het kabinet heeft onder het motto "Samen leven kun je leren" besloten dat scholieren op een zinvolle manier moeten leren iets voor anderen te betekenen zonder dat daar iets tegenover staat. Zij zullen zich dan 72 uur moeten inzetten voor de maatschappij. Dit is dus eigenlijk een speerpunt in het vrijwilligersbeleid met voordelen voor de organisaties die deze stageplaatsen willen aanbieden en voor de scholieren. Door de film, gemaakt tijdens MADD (Make A Difference Day) in Elburg wordt een en ander toegelicht.


3. Klanttevredenheidsonderzoek individuele voorzieningen:

Door Maaike Renne en Willemijn Zwart wordt een toelichting gegeven op de samenvatting van het klanttevredenheidsonderzoek wat door Willemijn is uitgevoerd. De Wmo-raad wordt gevraagd naar commentaar op de aanbevelingen. Tijdens de presentatie zijn er discussies over een aantal punten, maar deze staan niet in het teken van het onderzoek. De samenvatting wordt als representatief gezien en een goede weergave van datgene wat er leeft. De Wmo-raad wil voordat een advies zal worden uitgebracht kennis nemen van het gehele rapport. Dit rapport zal aan de secretaris worden verstuurd.


4. Startnotitie jeugdbeleid:

Jos Voppen geeft door de presentatie een inzicht in het waarom van een startnotitie en het vervolgtraject wat uiteindelijk in een nota jeugdbeleid zal resulteren. De werkgroep van de Wmo-raad zal de voortgang volgen en de vergadering informeren. Belangrijk is om de achterban hierin te laten mee denken. Voor algemene info een vertaling van een aantal afkortingen: CJG Centrum voor Jeugd en Gezin EMOVO Elektronische Monitor en Voorlichting (gegevens van gezondheid, levensstijl, thuissituatie en vrije tijd) EKD Elektronisch Kind Dossier ZAT Zorg Advies Team
LEA Lokale Educatieve Agenda


---





5. Mededelingen:


- Joop Wierts van 14 mei t/m 15 juni afwezig
- Gerrit Magré afwezig op vergadering van 8 juni


6. Post:

Uitgaand:

- Jaarverslag
Inkomend:

- Overleg Regiegroep ouderen en gehandicaptenbeleid
- Mevr. Seijbel, vragen m.b.t. hoogte PGB ( is beantwoord brief nr: Wmo/13/09 dd 120509)
- Wijkcomité Vrijheid/Oosthoek (wordt door vz en Gerrit Magré afgewerkt)
- Aanpassing regeling cliëntenparticipatie ( is door Cor Pieters bekeken en wordt verwerkt)


7. Verslag vorige vergadering:

Geen bemerkingen.


8. Werkgroepen:

Wim v.d. Worp/Gerrit Magré:
Aan de doorzonscan wordt hard gewerkt. Deze maand start van twee pilots, Doornspijk/Hoge Enk en 't Harde. Projectleider is aangesteld een en ander wordt gefinancierd door de provincie. In augustus moeten de voorbereidingen voor de pilots gereed zijn en deze zullen in september van start gaan en duren tot december. Daarna evaluatie en hopelijk het nemen van een besluit voor het gehele project.
Voor de seniorenraad is men er in geslaagd een 8-tal nieuwe bestuursleden te vinden. Hoe nu verder met de seniorenraad wordt nog doorgesproken.

Bert van Apeldoorn:
Op 11 mei een bijeenkomst van vrijwilligers en professionals in de zorg. Er vindt een 0-meting in zorg- en mantelzorg plaats. Er komt een onderzoek over de mogelijkheid van samenwerking tussen kerkelijke en niet- kerkelijke organisaties.
Op 12 mei is er een bijeenkomst van de contactgroep mantelzorgers.


9. Vacatures:

De Wmo-raad is gebaat bij continuïteit. Ontstaan er vacatures dan is de achterban verantwoordelijk dat deze plaats wordt gevuld. Belangrijk is wel dat de afgevaardigde van een doelgroep wel binnen de raad moet kunnen functioneren. Zou de Wmo-raad een andere procedure willen volgen dan zal er met de wethouder overlegd moeten worden.


10. Rondvraag:

Geen aanmeldingen.


11. Sluiting:

De vz sluit om 22.15 uur onder dankzegging voor de aanwezigheid en de inbreng de vergadering.

Joop Wierts

Secretaris


---






3