ProRail

Persbericht

13-05-2009

Afval goed voor spoor

Minder CO2 -uitstoot en een nog duurzamer spoor. Dat kan door spoorse afvalstoffen te wassen, vergassen of te verbanden en om te zetten in energie en eco-beton. Dit eco-beton wordt hergebruikt bijvoorbeeld voor toepassing in geluidschermen langs het spoor.

Het spoor op groen Het spoor produceert jaarlijks verschillende reststromen die nu nog niet worden omgezet. Zo worden er jaarlijks alleen al 100.000 houten dwarsliggers vervangen. Daarnaast is er het bermgras naast het spoor, de verpakkingen van sloophout en het spoorballast dat wordt afgevoerd.

Centraal gelegen in het land zal, naast een bestaande installatie voor verwerking van spoorballast, een nieuwe installatie worden gebouwd die zorgt voor het wassen, vergassen en verbranden van de spoormaterialen. Deze locatie is aangesloten op het spoor en ook goed bereikbaar voor vrachtwagens en binnenvaartschepen. Een duurzame cradle to cradle oplossing.

Dit idee Het Spoor Op Groen is een van de van de acht uitgewerkte innovaties van de ProRail Publieksprijsvraag 08/09 âHoe bereikt u Kyoto tussen Den Haag en Utrecht?â.

Meer informatie over de publieksprijsvraag en andere genomineerden, vindt u op zoinvesteerik.nl.