FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: KLM wentelt crisis af op personeel

KLM wil een cao afsluiten die alleen nog om geld draait. Voor de grondmedewerkers en het cabinepersoneel worden verbeteringen van de arbeidsvoorwaarden botweg geweigerd en daar stelt het bedrijf een minieme salarisverhoging tegenover. FNV Bondgenoten vindt kwalitatieve afspraken juist nu belangrijker dan in tijden van voorspoed en heeft een voorultimatum neergelegd bij de luchtvaartmaatschappij.

Zuinig werkgeverschap gecombineerd met een economische crisis pakken lelijk uit bij de KLM. "De KLM schermt met dreigende rode cijfers en met de crisis," zegt Jan van den Brink, cao-onderhandelaar bij FNV Bondgenoten. "Maar dit voorstel schraapt langs de bodem van het Sociaal Akkoord en dat is geen fraai uitgangspunt voor een moderne werkgever als de KLM."

Nog belangrijker dan geld worden in crisistijd scholing, werkzekerheid met harde garanties en een goede arbeidspositie voor zowel de vaste als voor de tijdelijke medewerkers. Maar de KLM veegt deze belangrijke cao-onderdelen bij voorbaat van tafel.

Het Sociaal Akkoord geeft werkgevers en werknemers voldoende bandbreedte om er samen uit te komen met cao-onderhandelingen in de huidige economische crisis. De KLM heeft het kennelijk moeilijker dan andere werkgevers, of wil de crisis afwentelen op haar stewardessen, monteurs, bagage-afhandelaars en baliemedewerkers.

De bond raadpleegt momenteel het cabine- en grondpersoneel over het KLM-voorstel. "Ze voelen er natuurlijk niets voor," merkt Jan van den Brink. "Juist nu zouden opleiding, werkzekerheid en een eerlijke beloning voor zowel de vaste als de tijdelijke medewerkers nog veel zwaarder moeten wegen. In FNV-taal is dat Gewoon Goed Werk, zonder trucjes."