KNWV

Nederlanders Europees Kampioen

woensdag 13 mei 2009

Op het Gardameer in Italië is afgelopen weekend het Europese Kampioenschap Yngling gezeild. Het Nederlandse team bestaand uit: Maarten Jamin, Jaap Smolders en Jansje Hofstra zijn Europees Kampioen geworden. Op het Gardameer wist dit team het veld van 26 deelnemers uit zes landen achter zich te houden. Op de tweede plaats eindigde na spannende eindstrijd het team van Sander Zwanenburg en op de derde plaats gevolgd door het team van Christian Roukema.

Het EK Yngling in Italië werd een Hollands feestje. Niet alleen werd het gehele podium gekleurd met de Hollandse driekleur, maar de plaatsen 1 t/m zes werden bezet door Nederlandse zeilteams.

In vier dagen werden onder schitterende omstandigheden acht
wedstrijden gezeild. De bekende Ora, een stevige zuidenwind, blies alle dagen als op afspraak. De laatste race werd gewonnen door het team Jan-Paul van der Meeren, Kit Kattenberg en Maarten-Lucas van der Meeren die daarmee plaats zes opeisten en het Hollandse feestje compleet maakte.

Dit jaar viel het Europees Kampioenschap voor het eerst samen met de Expert Olympic Sailing week. Daardoor was het veel drukker in de haven en op het water. Zo lag de baan voor de Yngling en 470 klasse ruim een uur zeilen van de haven. Daar stond tegenover dat het winnende team het hoogste podium mocht delen met grootheden als Robert Scheidt en Tom Slingsby die
respectievelijk de Star en Laser klasse wonnen.

Nederland heeft in deze serie wederom laten zien tot de top van de wereld te behoren. Dit komt niet in de laatste plaats door de
inspanningen van de Stichting Nationaal Jeugdzeilplan. Deze stichting stimuleert het zeilen in Nederland en heeft de Yngling klasse een grote impuls gegeven. Het hele jaar door worden trainingen gegeven waar veel talent bovenkomt drijven en het niveau steeds hoger wordt. Alle ambitieuze zeilers in Nederland kunnen zich tot deze stichting wenden als zij een plan hebben om via de Yngling hogerop te komen.

Meer informatie over EK Yngling vindt u hier.