Gemeente Vlaardingen


Buurtpreventie Oostwijk officieel van start

13 mei 2009

Met het onthullen van het bord voor buurtpreventie heeft burgemeester Tjerk Bruinsma maandag 11 mei 2009 de officiële aftrap gegeven voor buurtpreventie in de Oostwijk.

Burgemeester Bruinsma onthult bord Buurtpreventie Burgemeester Bruinsma plaatst bord Buurtpreventie.

Onder het toeziend oog van actieve buurtbewoners, politie, brandweer, lichtblauwe brigade en afdeling toezicht en veiligheid van gemeente Vlaardingen plaatste burgemeester Bruinsma het gele bordje met daarop de woorden Attentie Buurtpreventie. Deze borden komen op de toegangswegen van de Oostwijk te staan.

Buurtpreventie
De pilot buurtpreventie is op 1 maart 2009 gestart en momenteel zijn er 25 buurtbewoners actief als loper of planner. Ongeveer drie avonden per week loopt een team van drie buurtbewoners een paar uur door de wijk om de veiligheid te waarborgen. Zij zijn herkenbaar aan felgele hesjes met daarop de tekst Attentie Buurtpreventie en de logos van de gemeente, Woningstichting Samenwerking en Waterweg Wonen. De eerste reacties zijn positief. De buurtpreventiemedewerkers signaleren verdachte en onveilige situaties en melden dit bij de juiste persoon of instantie. Dit kan de politie of de gemeente zijn, maar ook bewoners die waardevolle spullen in hun auto laten liggen of een raampje open laten staan.

Buurtpreventie doet een beroep op het eigen initiatief van de bewoners. Bewoners krijgen meer grip op hun omgeving, de sociale relaties in de buurt worden versterkt: buren leren elkaar kennen. Het is bedoeld om de veiligheid in de buurt te vergroten door een actieve signalerende rol van bewoners.

Bij succes wordt buurtpreventie over een paar maanden uitgebreid naar andere wijken in Vlaardingen.