Nederlandse Vakbond Varkenshouders


NVV: Bonda wekt onjuiste indruk
Afgelopen tijd heeft het veevoederbedrijf Bonda via de mail en post de overeenkomst veehouder-diervoederleverancier aan hun klanten veehouders toegezonden. In de mailing geeft Bonda aan deze overeenkomst eenzijdig te ondertekenen en zij wekken hiermee de indruk dat alles qua aansprakelijkheid voor de afnemers geregeld zou zijn. Dit is volgens NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg niet alleen erg arrogant van Bonda maar het heeft ook geen enkele juridische status. Immers, de afnemer zal voor dergelijke zaken zelf aan moeten geven of men hier al dan niet mee instemt; dat kan niet eenzijdig.
Verder wijst Zwanenburg erop dat Bonda schrijft "Bonda is aansprakelijk voor het veevoer dat u als klant door Bonda krijgt geleverd". Hiermee is men tegenstrijdig met hun eigen verkoopvoorwaarden, want daarin staat: "de koper dient de door hem gekochte zaak bij levering onverwijld te controleren danwel te doen controleren voor wat betreft hoeveelheid, gewicht, soort, samenstelling, deugdelijkheid en andere hoedanigheden". Dus om in geval van een eventuele calamiteit Bonda aansprakelijk te kunnen stellen, zal een afnemer altijd alert moeten blijven op hetgeen hij ontvangt. De overeenkomst veehouder-diervoederleverancier verandert daar niets aan, aldus Zwanenburg.
Zwanenburg geeft verder aan dat het niet zo kan zijn dat een bedrijf eenzijdig dergelijke zaken naar zich toetrekt. Want hiermee geeft de veehouder feitelijk ook Bonda de ruimte om zo maar met zijn bedrijfsgegevens aan de haal te gaan, terwijl de veehouder hier zelf geen toestemming voor heeft gegeven.
De NVV heeft Bonda meerdere malen verzocht om een gecorrigeerde brief naar de varkenshouders te sturen, zij hebben daar geen gehoor aan gegeven. Op deze manier wekt Bonda de schijn dat ze alles correct geregeld hebben. De varkenshouders wordt een commercieel misleidend verhaal voorgehouden wat volgens de NVV voorzitter niet juist is. Binnenkort komt de NVV zelf met eigen leveringsvoorwaarden die hun leden kunnen gebruiken om hun aansprakelijkheidstelling zelf af te bakenen en veilig te stellen.