CNV Onderwijs

13 mei 2009

Laatste aanvraagronde lerarenbeurs 2009-2010

Categorie: Algemeen nieuws, Scholing

KIES TIJDIG!

CNV Onderwijs wijst wederom op het belang van een snelle aanvraag voor de lerarenbeurs voor het schooljaar 2009-2010. Officieel kan dat van 11 mei tot en met 17 juni 2009. Leraren kunnen eenmaal in hun carrière de lerarenbeurs aanvragen. CNV Onderwijs adviseert dus om dit op een geschikt moment in de carrière te doen en de beurs te besteden aan een loopbaangerichte opleiding, zoals een masteropleiding.

CNV Onderwijs heeft zich samen met de andere vakbonden hard gemaakt voor de lerarenbeurs als onderdeel van het Convenant LeerKracht van Nederland. Na de eerder dit jaar toegekende beurzen ter waarde van EUR19 miljoen is voor deze aanvraagronde EUR20 miljoen beschikbaar, wat voor 2009 leidt tot een totaal budget van EUR39 miljoen voor de lerarenbeurs. CNV Onderwijs is dan ook van mening dat het grote succes van de lerarenbeurs het behoud ervan in deze crisistijd rechtvaardigt. Met deze laatste aanvraagronde in 2009 is ook de nieuwe regeling lerarenbeurs van kracht sinds 11 mei. De nieuwe voorwaarden zijn verwerkt in deze nieuwsbrief.

Wat is de lerarenbeurs?
De lerarenbeurs is bedoeld voor elke bevoegde leraar van het primair onderwijs tot en met het hoger beroepsonderwijs. Een leraar kan slechts eenmaal tijdens zijn onderwijscarrière de lerarenbeurs aanvragen. CNV Onderwijs raadt u dus aan om de lerarenbeurs in te zetten voor een substantiële scholing (de zogenaamde `opscholing'), bijvoorbeeld een masteropleiding. De lerarenbeurs is nadrukkelijk bedoeld om uw professionele niveau te verhogen, uw vakkennis te verbreden of u te specialiseren. Voor na- en bijscholing is de lerarenbeurs niet bedoeld, omdat daarvoor al middelen aan de werkgever worden gegeven.
Aangezien een leraar maar eenmaal van de lerarenbeurs gebruik kan maken, is het belangrijk goed te overwegen op welk moment in uw carrière u daarvan gebruik maakt. Zo vindt CNV Onderwijs het verstandig om pas na enkele jaren werkervaring in het onderwijs bewust voor een vervolgopleiding te kiezen. Ook is het van belang om te overwegen of u op dat moment voldoende tijd hebt voor het volgen van een substantiële opleiding naast uw werk en uw privéleven.

Wat zijn de voorwaarden?
Voor het aanvragen van de lerarenbeurs gelden de volgende voorwaarden: Het hebben van een onderwijsbevoegdheid op minimaal bachelorniveau; Minimaal één jaar in dienst bij een school die wordt bekostigd door de overheid;
Voor minimaal 20% van de betrekkingsomvang belast zijn met les(gebonden) taken;
Geen tegemoetkoming leraren of studiefinanciering ontvangen. CNV Onderwijs wil u vooral op de derde voorwaarde wijzen, omdat dit niet alleen geldt voor het moment van aanvraag. Als bijvoorbeeld voor een meerjarige opleiding een lerarenbeurs wordt toegekend, dan moet gedurende de hele opleiding aan deze voorwaarde worden voldaan. Is dit niet het geval, bijvoorbeeld door functiewijziging binnen de school, dan zal vanaf dat moment de beurs niet meer worden toegekend. Het is dus zaak dat u gedurende uw beurs minimaal 20% les(gebonden) taken blijft houden.

Waarvoor is de lerarenbeurs bedoeld?
De lerarenbeurs is allereerst bedoeld voor (meerjarige) bachelor- en masteropleidingen (inclusief premaster of schakeltraject). De lerarenbeurs kan voor deze opleidingen voor maximaal 3 jaar worden aangevraagd, plus een uitloopperiode van 3 jaar. De subsidie bestaat uit een vergoeding voor studiekosten en voor studieverlof. De werkelijke studiekosten (collegegeld) tot maximaal EUR3.500 per jaar komen voor vergoeding in aanmerking. Voor studiemiddelen en reiskosten wordt afzonderlijk een tegemoetkoming gegeven van 10% van het jaarlijkse collegegeld. Daarnaast kan voor studieverlof per jaar een subsidie worden gegeven van maximaal 160 uur bij een voltijdbaan (deeltijd naar rato). Tenslotte is er bij meerjarige opleidingen een studievoortgangeis van 30 ECTS (studiepunten) per studiejaar. Nieuw is echter dat pas aan het eind van de toegestane studieperiode (maximaal 6 jaar) wordt vastgesteld of aan deze eis is voldaan. In de nieuwe regeling zijn ook de schakelprogramma's opgenomen, bedoeld om deficiënties weg te werken. Dit is vooral van belang voor leraren met een HBO-bachelor die een WO-master willen volgen. Vergoeding voor deze programma's kent als voorwaarden dat ze minimaal 30 ECTS moeten omvatten, onderdeel moeten zijn van of vormgegeven moeten zijn binnen een reguliere WO-bacheloropleiding (maar niet leiden tot een WO-bachelordiploma), en na afronding met een WO-master moet worden begonnen. Voor het volgen van een schakelprogramma wordt geen extra jaar subsidie toegekend.
Voor korte opleidingen gelden andere regels. Alleen opleidingen die gericht zijn op het verwerven van extra bekwaamheden voor het leraarsberoep, maximaal één jaar duren en een studiebelasting van minimaal 200 uur, waarvan tenminste 40 contacturen hebben, en worden afgesloten met een getuigschrift, certificaat of diploma komen voor een lerarenbeurs in aanmerking. Voor opleidingen die zijn gericht op het behalen van de bevoegdheid bewegingsonderwijs kan geen lerarenbeurs worden aangevraagd. De werkelijke leskosten tot een maximum van EUR3.500 per jaar vallen onder de subsidie. Ook hier geldt als afzonderlijke tegemoetkoming voor studiemiddelen en reiskosten het percentage van 10% van het lesgeld. Subsidie voor studieverlof is voor deze opleidingen niet mogelijk. En een studievoortgangeis wordt niet gesteld, aangezien er geen sprake is van meerjarige toekenningen.

Subsidie voor zij-instroomtrajecten
Als apart onderdeel is in de nieuwe regeling ook een subsidie voor zij-instroom opgenomen. Deze is bedoeld voor de bekostiging van zij-instroomtrajecten in de sectoren vo en bve. Per zij-instromer is het maximale subsidiebedrag EUR19.000. Dit dient ter vergoeding van de kosten van geschiktheidsonderzoek, de scholing en begeleiding van de zij-instromer en het studieverlof (vervangingskosten). Het bevoegd gezag moet de aanvraag bij de IB-groep indienen, mede ondertekend door de zij-instromer. In 2009 is hiervoor EUR6 miljoen beschikbaar en in 2010 en 2011 EUR3,8 miljoen.

Hoe kunt u een lerarenbeurs aanvragen?
De Informatie Beheer Groep (IB-Groep) is belast met de uitvoering van de lerarenbeurs. De lerarenbeurs is aan te vragen met het aanvraagformulier op de website van de IB-Groep: www.ib-groep.nl. De aanvraagtermijn loopt van 11 mei tot en met 17 juni 2009. CNV Onderwijs adviseert u om het zo snel mogelijk te downloaden en in te (laten) vullen. De aanvragen worden toegekend per onderwijssector op volgorde van binnenkomst. De ervaring van de eerdere aanvraagrondes leert dat ook een zeer tijdige aanvraag niet altijd een garantie is voor toekenning. Zij zijn in de eerste ronde in 2008 van de 7461 aanvragen er uiteindelijk bijna 5000 toegekend. CNV Onderwijs vraagt u daar rekening mee te houden. Ook wijst CNV Onderwijs u er met klem op dat eerdere aanvragen (die zijn afgewezen) niet automatisch leiden tot voorrang in de huidige aanvraagronde. U moet weer een geheel nieuwe aanvraag indienen.

Meer weten?
Als u na het lezen van deze nieuwsbrief nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met Gerben Horst, ghorst@remove-this.cnvo.nl.
---