Gemeente Veenendaal


Blijven fietsen in de Hoofdstraat

Het College van B&W gaat onderzoeken hoe fietsen onderdeel kan worden van de inrichtingsplannen van het te renoveren kernwinkelgebied. Tijdens de Raadsdialoog van 23 april jl. over de toekomst van dit gebied, bleek een breed gedragen wens te bestaan onder aanwezige inwoners, winkeliers en anderen betrokkenen het fietsen in het kernwinkelgebied te behouden.

Het kernwinkelgebied bestaat uit de Hoofdstraat, het eerste stuk van de Kerkewijk waar zich winkels bevinden, de Zandstraat, de Hoogstraat, de Markt en het Scheepjeshofplein. Eerder, in 2008, gaf het College opdracht te starten met de voorbereidingen van de reconstructie van dit gebied. Uitgangspunt daarbij was dat, in overeenstemming met de door de Raad vastgestelde Centrumvisie 2030, het fietsen in de Hoofdstraat geweerd zou worden.

Â

Nieuw uitgangspunt
In de afgelopen maanden heeft het landschapsarchitectenbureau Sand en Co een inventarisatie gedaan waaruit naar voren kwam dat er ruimte bestaat voor het blijven fietsen. De Hoofdstraat is breed genoeg om voetganger én fietser gezamenlijk gebruik te laten maken van de openbare ruimte. Uitkomsten van deze inventarisatie, tezamen met de naar voren gekomen wens tijdens de Raadsdialoog, leiden tot een onderzoek naar een uitwerkingsrichting waarbij fietsen is toegestaan.

Â

Fietsparkeren
Met het behouden van de fietser als gebruiker van de openbare ruimte in het centrum blijft de vraag bestaan hoe om te gaan met het fietsparkeren. In de vervolgstudie gaat het
landschapsarchitectenbureau op zoek naar mogelijke oplossingen hiervoor. Vragen die hierbij spelen betreffen of fietsparkeren voldoende is in te passen in de Hoofdstraat, of grote hoeveelheden fietsen op een aantrekkelijk ingericht Scheepjeshofplein passen en of fietsparkeren kan worden opgelost op de juiste plek (denk hierbij bijvoorbeeld aan acceptabele afstanden tot de winkels).

Â

Vervolg
In september worden nader uitgewerkte plannen tussentijds ter besluitvorming aan de Raad voorgelegd. Deze plannen worden in de weken erna openbaar gemaakt waarbij een ieder de mogelijkheid krijgt te reageren. Op basis van de reacties en het te nemen Raadsbesluit wordt vervolgens een definitief inrichtingsplan ontwikkeld.

Â