FVP-bijdrageregeling: Macro-economische ontwikkelingen

13/05/2009 14:24

Sociale Verzekeringsbank

Het FVP-bestuur heeft in december 2008 besloten om de FVP-bijdrageregeling te verlengen tot 1 januari 2011. De hiervoor genoemde besluitvorming is gebaseerd op ramingen van CPB van begin december 2008. Deze ramingen gingen reeds uit van een sterke economische terugval vanwege de kredietcrisis. De meest recente CPB-ramingen komen thans nog negatiever uit, voornamelijk als gevolg van het sterk verslechterende internationale beeld en een stijging van de werkloosheid. Voor Stichting FVP is met name de verwachte stijging van de werkloosheid relevant, omdat zij een sterk negatief effect heeft op de vermogenspositie van Stichting FVP. De CPB-ramingen omtrent de ontwikkeling van de werkloosheid zijn echter met grote onzekerheden omgeven.

In juni publiceert CPB nieuwe kwartaalramingen. Het FVP-bestuur zal deze ramingen en de consequenties ervan voor het stichtingsvermogen in de julivergadering bespreken. Het FVP bestuur heeft besloten dat deze cyclus - gezien de huidige economische situatie - zich elk kwartaal dient te herhalen.

Voor alle werknemers die nu WW-gerechtigd zijn of voor 1 januari 2011 WW-gerechtigd worden, geldt dat de FVP-bijdrage een voorwaardelijk karakter heeft en dus geen harde garanties kent. Dit voorwaardelijk karakter geldt des te meer onder de huidige financiële omstandigheden. Zo nodig zal het FVP-bestuur gebruikmaken van zijn bevoegdheid om de FVP-bijdrage aan te passen.

Actuele informatie

Stichting FVP zal de mede-uitvoerders Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen en de pensioenuitvoerders, De Nederlandsche Bank, de pensioenkoepels, Stichting van de Arbeid, de sociale partners, de Vaste Commissie SZW, ministerie van SZW en alle overige direct belanghebbenden hierover informeren.

Actuele ontwikkelingen worden gepubliceerd op de FVP-website (www.fvp.nl).

Over Stichting FVP

De middelen van Stichting FVP worden sinds 1989 gebruikt om de pensioenvoorzieningen voor werkloze werknemers vanaf veertig jaar voort te zetten. Hieraan zijn voor de begunstigden geen kosten verbonden. Het bestuur van Stichting FVP bestaat uit vertegenwoordigers van de centrale werkgevers- en werknemersorganisaties. Kantoor FVP van de Sociale Verzekeringsbank voert de regeling uit.





http://www.fvp.nl

http://www.svb.nl