Landstede

Achtste groepers leren brugklas overleven

Hoe overleef ik de brugklas? Zeventig leerlingen van groep 8 ontdekten dat tijdens een voorstelling die studenten van de Landstede-opleiding Onderwijsassistent op 12 mei opvoerden op de Van der Capellen scholengemeenschap (locatie van Kinsbergen) in Elburg. De voorstelling was zon succes dat de Landstede-studenten volgend jaar weer welkom zijn.

Voor de derdejaars studenten van de niveau 4-opleiding Onderwijssassistent was de voorstelling een van de beroepsproeven die ze elk jaar moeten uitvoeren. De opdracht was het maken van een voorstelling voor leerlingen van de basisschool of het voortgezet onderwijs, aldus dramadocent Lucie Mosterd die de studenten begeleidde bij deze opdracht die dit jaar voor het eerst plaatsvond.

De studenten zijn verantwoordelijk voor de totale organisatie; van het zoeken van een school tot het uitwerken van een idee op basis van een zelfgekozen boek, het schrijven van het script, het maken van de decors en uiteraard de uitvoering op de basisschool. De studenten hadden gekozen voor het boek Hoe overleef ik de brugklas? van Francine Oomen: een toepasselijk thema voor de aanstaande brugpiepers.

Professionele apparatuur
De Landstede-opleiding Onderwijsassistent in Zwolle telt in totaal drie klassen die voor deze beroepsproef waren onderverdeeld in zes groepen. Elke groep gaf een voorstelling op een school. Een leerzame opdracht vindt Mosterd: Met het opzetten en uitvoeren van de voorstelling leren de studenten hoe ze activiteiten moeten organiseren en hoe ze kunnen inspelen op de doelgroep. In de twaalf weken die vooraf gingen aan de uitvoering leerden ze alles over drama, muziek en beeldende vorming; vaardigheden die ze konden inzetten bij het maken van de decors en in hun spel.

Onderling hadden ze de taken verdeeld: de een hield zich bezig met het schrijven van het script of een lied, een ander legde de contacten met de school. Volgens Mosterd zijn de derdejaars studenten heel zelfstandig en haar begeleiding beperkte zich dan ook tot het geven van suggesties. De Van der Capellen Scholengemeenschap was ook heel behulpzaam: De studenten mochten gebruik maken van de professionele geluids- en lichtapparatuur van de school.

Een feestje
Dat de voorstellingen een succes waren, bleek uit de vele positieve reacties die de studenten kregen van de leerkrachten en de kinderen. Onze studenten zelf zijn ook bijzonder enthousiast. Het was voor hen een leuke ervaring om het jaar af te sluiten en ze maakten er dan ook elke keer een feestje van.

Meer informatie over de opleiding Onderwijsassistent