FNV Bondgenoten

Vakbonden: werknemers Ordina bieden petitie aan als steunbetuiging ex-collega's

Morgenochtend overhandigen leden van FNV Bondgenoten en De Unie een petitie aan Ronald Kasteel, CEO van Ordina op het hoofdkantoor in Nieuwegein. De werknemers roepen Kasteel op zich hard te maken voor een grote groep voormalige Ordina BPO-medewerkers, die ontslag is aangezegd door Centric.

Gerard van Hees en Huug Brinkers, bestuurders van respectievelijk FNV Bongenoten en
De Unie, zijn uitermate ontevreden over deze situatie. "Centric heeft een formele verantwoordelijkheid maar Ronald Kasteel is volgens ons in ieder geval moreel verantwoordelijk voor deze groep medewerkers. Als Centric op deze onzorgvuldige wijze mensen ontslaat dan kan de heer Kasteel toch niet de andere kant op kijken?", aldus Van Hees en Brinkers.

De vakbonden stellen dat Centric heeft verzuimd een ondernemingsraad op te richten en deze OR om advies te vragen. Sterker nog, vrijwel alle voormalig leden van de onderdeelcommissie BPO van de OR Ordina staan nu op de ontslaglijst.

Daarnaast heeft Centric geen Melding Collectief Ontslag doen uitgaan. Medewerkers hebben allen een zogenaamd 'individueel aanbieding' gekregen. Zodoende tracht Centric de vakbonden buiten de deur te houden.

Tot slot blijkt dat de door Centric aangeboden vergoeding beduidend lager is dan de vergoeding uit het sociaal plan Ordina. Het lijkt er dan ook sterk op dat Ordina het ontslag van de Ordina BPO-werknemers aan Centric heeft willen overlaten om zo - ten koste van deze werknemers - goedkoper af te zijn.

Op 1 april jongstleden is Ordina BPO met ruim 300 medewerkers verkocht aan Centric. Kort daarop heeft Centric ruim 60 medewerkers ontslag aangezegd. Namens een groot aantal leden hebben FNV Bondgenoten en De Unie direct bezwaar gemaakt.