Gemeente Den Helder

Wmo-clinten positief over Den Helder op: 2009-05-13

De gemeente Den Helder doet het steeds beter volgens de aanvragers van Wmo-voorzieningen. Zij geven de behandeling van hun aanvraag in 2008 een gemiddeld rapportcijfer van 7,4. In 2007, het jaar waarop de Wmo werd ingevoerd, was dit een 6,9. Vrijwel alle gebruikers zijn (zeer) positief over de kwaliteit van het geleverde product of de dienst. Deze krijgen gemiddeld een 7,9.

Met de komst van de Wmo zijn gemeenten verantwoordelijk voor ondersteunende voorzieningen die het mensen weer mogelijk maken om mee te doen in de samenleving. Bij de Wmo hoort het jaarlijks meten van tevredenheid van `vragers van maatschappelijke ondersteuning'.

Meer zelfstandigheid
Bijna alle cliënten zijn (zeer) goed te spreken over het contact met de gemeente. Men vindt vooral de opstelling van de Wmo-medewerker en de snelheid van afhandeling positief. Bij de meeste cliënten wordt het doel van het Wmo-product of dienst bereikt: in ruim tweederde van de gevallen vergroot het de zelfstandigheid van de gebruiker. Bijna alle gebruikers geven aan dat zij dankzij het product of de dienst in staat zijn aan meer activiteiten buitenshuis deel te nemen en/of dat zij hierdoor beter kunnen functioneren in de samenleving.

Inspanningen hebben effect
Verantwoordelijk wethouder Paul Kragt is zeer tevreden met de rapportcijfers. "Het is mooi om te zien dat onze inspanningen effect hebben. Ons belangrijkste doel is dat mensen met een beperking toch volwaardig mee kunnen doen aan de maatschappij. En daarin worden we blijkbaar steeds beter. Waar ik ook erg trots op ben, is het positieve oordeel over de Wmo-medewerkers. Vooral hun beleefdheid en vriendelijkheid wordt hoog gewaardeerd. Dat is mij heel veel waard."

Verbetermogelijkheden
Tevreden achteroverleunen is er echter niet bij. Het rapport laat een aantal flinke verbetermogelijkheden zien. De informatievoorziening kan bijvoorbeeld nog beter en de afhandeling van de aanvraag kan sneller. Wethouder Kragt: "Ook moeten we nog beter communiceren met de instanties waarmee we samenwerken. Dat is altijd een aandachtspunt."