Gemeente Haaksbergen


Eikenprocessierups in Haaksbergen
13-05-2009 Eikenprocessierups in Haaksbergen De eikenprocessierups is deze week in Haaksbergen gesignaleerd. De rupsen die met name in de zomerperiode voor ongemak (huidirritaties en allergische reacties) kunnen zorgen, zijn gesignaleerd in eikenbomen aan de Eibergsestraat en de Wittepalenweg. De rupsen worden in opdracht van Rijkswaterstaat door een erkend bedrijf weggezogen en verbrand.

De eikenprocessierups rukte de laatste jaren steeds verder op richting het noorden van Nederland. In verschillende gemeenten in de Achterhoek en ook in Twente zijn de schadelijke insecten de laatste jaren al gesignaleerd. Ook vorig jaar werd de rups in Haaksbergen gesignaleerd. De gemeente gaat ervan uit dat de komende jaren rekening moet worden gehouden met een verdere uitbreiding in de gemeente. Langs gemeentelijke wegen en paden staan met elkaar zo'n 9.600 eiken. Verantwoordelijk wethouder B. Eshuis maakt zich sterk om een structureel bedrag van EUR 20.000,- in de begroting op te nemen voor de bestrijding van de eikenprocessierups

Het ongemak dat door de processierups wordt veroorzaakt is het grootst in de periode van half mei tot eind juni, als de rupsen brandharen krijgen. Maar ook in de daaropvolgende maanden kan er nog ongemak optreden, als de brandharen (de rupsen veranderen dan van pop in een vlinder) vanuit de nesten door de wind verder worden verspreid.

Meer informatie over de eikenprocessierups.