Amsterdam RAI

persbericht

Uitgereikt tijdens de opening van de 25e Art Amsterdam op woensdag 13 mei

GIJS VAN LITH VAN GALERIE BART WINT THIEME ART AWARD 2009

Amsterdam, 13 mei 2009 - De Thieme Art Award, de prijs voor de meest veelbelovende jonge kunstenaar, is op de openingsdag van de 25e Art Amsterdam, woensdag 13 mei, uitgereikt aan Gijs van Lith (1984, Nederland) van Galerie Bart. "Een onvervalste schilder bij wie verf door het lichaam stroomt", aldus de jury die bestaat uit voorzitter Wim van der Beek (kunstrecensent), Marja Bosma (conservator moderne kunst van het Centraal Museum Utrecht) en Han Steenbruggen (directeur-conservator Museum Belvédère in Heerenveen). Zij kozen de winnaar uit vijf genomineerden die werden geselecteerd uit 60 inzendingen. De prijs, beschikbaar gesteld door de Thieme Grafimedia Groep, bestaat uit het produceren van een catalogus van het werk van Van Lith en een solostand op Art Amsterdam 2010 waarin deze catalogus wordt gepresenteerd.

Juryrapport
De unanieme jury over de winnaar: "Gijs van Lith haalt alles uit de kast om het maximale schilderkunstige rendement te bereiken. Hoewel effectbejag hem niet vreemd is, wordt dat volledig gerechtvaardigd of gecompenseerd door het eindresultaat. Wie in zijn stadslandschappen alleen gebouwen en verkeersdrukte ziet, vergeet de aandacht te richten op het picturale proces. Dat is minstens even interessant als de voorstelling. De schilderijen van Van Lith gaan namelijk niet alleen over waarnemingen en gewaarwordingen, maar ook over de ultieme uitdaging die de kunstenaar ziet in de dialoog met de beeldmiddelen. Hij staat met beide benen in de actualiteit zonder het contact met de traditionele schilderkunst uit het oog te verliezen." Alle deelnemende galerieën van Art Amsterdam konden veelbelovende, jonge kunstenaars tot 35 jaar voordragen. In totaal waren er 60 aanmeldingen.

Alles te zien op Art Amsterdam

De overige genomineerde kunstenaars zijn Iris Frerichs (1980, Nederland, Galerie Judy Straten), Raquel Maulwurf (1975, Spanje, Livingstone Gallery), Ken'ichiro Taniguchi (1976, Japan, Phoebus) en WassinkLundgren (1981/1983, Nederland, Serieuze Zaken Studioos).

Het werk van alle kunstenaars wordt getoond op een speciale stand op Art Amsterdam. Vorig jaar won ilvanas Landbergas van Galerie Fons Welters, waarvan het werk dit jaar gepresenteerd wordt in een solostand.

www.artamsterdam.nl

Alle informatie is te vinden op www.artamsterdam.nl. Art Amsterdam is van woensdag 13 tot en met zondag 17 mei 2009. De beurs is op woensdag 13 mei voor het publiek open van 18 tot 22 uur; van donderdag 14 tot en met zondag 17 mei van 11 tot 19 uur en op vrijdag tot 21 uur. De toegangsprijs bedraagt ¤ 20 per persoon, houders van CJP/Pas 65 en studenten betalen ¤ 10. Na 17 uur is de toegangsprijs ¤ 10,-, behalve op woensdag 13 mei. Kinderen tot 12 jaar hebben, mits onder begeleiding, gratis toegang.

Noot voor de redactie /