IND verstrekt eerste verblijfsdocument voor buitenlands toptalent

Persbericht | 13-05-2009

Plaatsvervangend hoofddirecteur Gert Versluis van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) reikte vanmorgen namens Staatssecretaris Albayrak het eerste verblijfsdocument zoekjaar hoogopgeleiden uit bij het Loket Kennis- en Arbeidsmigratie van de IND te Rijswijk.

Het document werd door Gert Versluis uitgereikt aan mevrouw Ima Shaista uit Indonesië, die in 2007 een Master-titel in Strategic Product Design aan de TU Delft heeft behaald.

Plaatsvervangend hoofddirecteur Versluis was verheugd dat we dankzij deze regeling zo'n toptalent in Nederland mogen verwelkomen. Het verblijfsdocument stelt Ima Shaista in de gelegenheid om een jaar lang in Nederland naar werk te zoeken als kennismigrant. Zij ontving het document vol trots en gaf aan eerder dan verwacht het document te hebben ontvangen en vooral `alle vertrouwen te hebben in een succesvol jaar in Nederland'.

Modern Migratiebeleid

De nieuwe toelatingsregeling voor hoogopgeleiden maakt het mogelijk voor buitenlands toptalent met een Master- of Doctor-graad van een Nederlandse universiteit of een buitenlandse topuniversiteit om op basis van een puntensysteem maximaal een jaar lang vrij te zoeken naar werk op de Nederlandse arbeidsmarkt als kennismigrant, of in Nederland een innovatief bedrijf te starten. De regeling is op 1 januari 2009 van kracht geworden, vooruitlopend op het nieuwe migratiestelsel: `het modern migratiebeleid'. Het past in het streven van het kabinet om Nederland aantrekkelijker te maken voor toptalent uit het buitenland. Eén van de uitgangspunten van het Modern Migratiebeleid is immers het aantrekken van migranten die een goede bijdrage kunnen leveren aan onze economie, wetenschap of cultuur. Daarbij is het belangrijk dat zij snel en op eenvoudige wijze toegelaten worden.