Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 13 mei 2009

De gemeente gaat microfinanciering faciliteren voor starters

Amersfoort gaat microfinanciering voor bepaalde groepen ondernemers faciliteren, zo heeft het college van B&W vandaag besloten. Microfinanciering is het verstrekken van kredieten in combinatie met advisering en coaching van startende ondernemers die een eigen bedrijf willen beginnen maar geen starterskrediet bij een bank kunnen krijgen. Qredits verstrekt de kredieten, dit is de handelsnaam van de Stichting Microkrediet Nederland. Voor coaching en begeleiding van de starters stelt het college 75.000 euro per jaar beschikbaar.

Er zijn veel potentiële ondernemers in de Amersfoortse wijken. Amersfoort telt nu 4000 zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers). Het faciliteren van microkredieten past in het gemeentelijk beleid. Amersfoort heeft de ambitie om met haar programma ZZP BV Amersfoort deze groep te versterken en te vergroten door te faciliteren in huisvesting, dienstverlening en netwerkvorming. Daarnaast is in 2008 binnen de Amersfoort Vernieuwt-aanpak begonnen met het versterken van de wijkeconomie in de vernieuwingswijken. Hiermee verbetert de sociaal-economische positie van inwoners uit deze wijken. Microfinanciering is daar een instrument voor.

Voor wie is de facilitering bestemd?
Een aantal starters heeft een financiële impuls nodig bij het starten van een onderneming. Dit zijn de starters zonder uitkering of baan die door hun economische positie geen starterskrediet bij een gewone bank kunnen krijgen. Deze economische positie kan komen door een problematisch kredietverleden, maar ook door onvoldoende aantoonbare opleiding, langdurige werkloosheid of het ontbreken van een groot/goed netwerk. Zonder advies en begeleiding kunnen deze mensen de weg in ondernemersland niet goed vinden. Ook mensen zonder uitkering die om andere redenen geen krediet bij een bank kunnen krijgen, kunnen een beroep doen op microfinanciering. Mensen met een bijstands- of een WW-uitkering die een eigen bedrijf willen beginnen kunnen voor financiering in aanmerking komen via het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen.

Wat houdt de facilitering in?
Het team Zelfstandigen van de gemeente adviseert de starters die een microkrediet willen aanvragen. In 1 tot 5 gesprekken wordt vastgesteld of iemand geschikt is als ondernemer en welke begeleidende organisatie het beste past. De begeleiding wordt ingekocht bij derden. Die begeleiding duurt maximaal 9 maanden en leidt tot een ondernemersplan. Daarna kan de starter microfinanciering aanvragen bij Qredits. Die neemt de coaching dan verder over. Het maximale bedrag dat wordt verstrekt is ¤ 35.000,-. De rente wordt maandelijks vastgesteld door Qredits, in mei 2009 op 9%. De werkwijze wordt eind 2010 geëvalueerd.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort