Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 13 mei 2009

Koninklijke Bibliotheek ontvangt nalatenschap van sportjournalist Henk de Groot

Sportjournalist Henk de Groot (1949-2006) schreef voor Het Parool over Amerikaanse sporten. Zijn passie leidde tot een indrukwekkende verzameling boeken over Amerikaanse sporten als basketball, ijshockey, honkbal en American football. Deze bijzondere en omvangrijke collectie is onlangs, door zijn erfgenamen, aan de Koninklijke Bibliotheek geschonken.

De collectie omvat publicaties waarin een populair onderwerp als sport op een aanstekelijke manier serieus werd genomen. De Groot verzamelde ook boeken over andere populaire onderwerpen, zoals speelfilms, dranken en typisch Amerikaanse muziek (country, folk, soul en blues). Het materiaal dateert uit de tweede helft van de 20ste eeuw en verkeert in uitstekende staat. De omvang is ruim vijftig strekkende meter. De collectie van De Groot vormt een waardevolle aanvulling op de bestaande sportcollectie van de KB.

Henk de Groot kampte in zijn korte leven met zeer ernstige, lichamelijke handicaps. Met gedrevenheid en een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen ontwikkelde hij zich tot een deskundige, die voor de sportredactie van het Parool van grote waarde was. Een 'In memoriam' uit Het Parool van 22 mei 2006 vermeldde het volgende: 'Amerikaanse sporten waren zijn specialiteit. Behang op zijn werkkamer was overbodig; alle muren gingen volledig schuil achter planken vol schitterende sportboeken. Luxe-uitgaven die de Europese sportboekenmarkt nog vreemd waren. Jaren stelde Henk de Groot de pagina 'USA Sports' in Het Parool samen, een delicatesse voor de fijnproever en een verrassende tegenhanger voor al dat voetbal en die kleine zaalsporten in dit land.'


---