VVD


13-5-2009

VVD wil per direct effectieve beveiliging koopvaardijschepen

De VVD is van mening dat de huidige bescherming van koopvaardijschepen ver onder de maat is.

VVD-woordvoerder Charlie Aptroot wil dan ook dat voor schepen waarvoor begeleiding van NAVO-schepen geen oplossing is - kleinere schepen, niet snelvarend en met een laag vrijboord - de mogelijkheid wordt geboden dat bewapende mariniers op de schepen meevaren. Daarnaast wil het liberale Kamerlid ook meer inzet van helikopters en vliegtuigen om snel te kunnen reageren. Het gaat immers om een enorm groot gebied.
Aptroot: "Een Nederlands schip is Nederlands grondgebied. Een aanval op een Nederlands schip is dus een aanval op Nederland. Dat mag nooit worden geaccepteerd."
De VVD pleitte eerder al voor het gevangen nemen en berechten in Nederland van piraten die worden opgepakt bij acties tegen Nederlandse schepen. Na het uitzitten van de opgelegde straf moeten zij het land worden uitgezet.
"Wij accepteren niet dat deze misdadigers vrolijk worden vrijgelaten na hun actie en vervolgens de volgende actie kunnen ondernemen. Een ieder moet weten dat het aanvallen van een Nederlands schip nooit onbestraft blijft. Wie Nederland aanvalt zal de gevolgen dragen", aldus Aptroot.