Gemeente Den Haag

Opgeknapte binnentuinen markeren nieuwe start Otterrade Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) heeft 9 mei de geheel opgeknapte binnentuinen van wooncomplex de Otterrade in Den Haag Zuidwest geopend. De opening markeert een ommekeer in de geschiedenis van het complex.

Na jaren van verval - kapotte ramen, ingetrapte deuren, zwerfvuil en illegale praktijken sloegen de eigenaren, woningcorporatie Vestia Den Haag Zuid-West en de gemeente Den Haag de handen ineen om het complex grondig op te knappen. De vernieuwde binnentuinen, een investering van de gemeente, zijn daarvan het eerst afgeronde resultaat. Bewoners moeten weer trots zijn op hun complex en samen de schouders eronder zetten om het schoon, heel en veilig te houden, aldus Marnix Norder.

De Otterrade kent een lange historie van verval. Behalve fysiek verval en vervuiling vonden er ook veel illegale praktijken plaats. Zo vond het gemeentelijk handhavingsteam meerdere gevallen van hennepkwekerijen, illegale kamerbewoning en prostitutie. De eigenaren en de gemeente Den Haag besloten de handen ineen te slaan om, met subsidie van het Rijk, het complex weer toekomst te geven.

Ook woningcorporatie Vestia raakte betrokken, vanwege haar ervaring op het gebied van investeringen in de sociale omgeving en de betrokkenheid bij de omgeving van het complex. Daarmee had het samenwerkingsverband een primeur: nooit eerder traden een corporatie en een gemeente samen op om de leefbaarheid van een particulier woningcomplex aan te pakken. Een samenwerking die van groot belang is gebleken voor het welslagen van het project, aldus Marnix Norder.

Eerste stap
De renovatie van de binnentuinen is het eerst zichtbare resultaat van het samenwerkingsproject. In de tuinen is een nieuwe speeltuin gekomen die zaterdag door de kinderen met een spelparcours in gebruik is genomen. Tegelijkertijd zijn de renovatie aan de woningen en de bergingen nog in volle gang. De woningen krijgen nieuwe ramen en kozijnen, nieuwe warmwatertoestellen en de algemene delen van het complex worden aangepakt. Op de begane grond worden de bergingen anders ingedeeld zodat bewoners zich er veiliger voelen en hun berging weer gaan gebruiken. Op die manier wordt de kans kleiner dat de illegale praktijken terugkomen.

Actieve eigenaren
Wethouder Marnix Norder is overtuigd van de duurzaamheid van deze opknapoperatie: Deze samenwerking ligt vast in een convenant waarin ieders medewerking zwart-op-wit staat. Zo ondersteunt Vestia de bewoners bij het actief maken van hun Vereniging van Eigenaren (VvE). Door de eigenaren te helpen hun eigen verantwoordelijkheid (weer) te nemen, is de kans groter dat het complex vanaf nu onderhouden blijft. De gemeente heeft op zijn beurt geïnvesteerd in de binnentuinen, let extra goed op onrechtmatigheden en financiert voor de helft de buurtconciërge. En, niet in de laatste plaats, de gemeente en Rijk hebben samen geld vrijgemaakt voor de aanpak van achterstallig onderhoud.