Gemeente Den Haag

Impuls voor onderwijs in krachtwijken Op zes locaties in de Haagse krachtwijken worden de komende jaren Brede Buurtscholen Plus gerealiseerd. Daarnaast worden er drie Brede Buurtzones ontwikkeld.
De gemeente Den Haag, het Rijk, de Haagse schoolbesturen en corporaties hebben hierover 11 mei een akkoord gesloten. Hiermee bundelen zij hun krachten om meer kansen op het gebied van onderwijs te creëren voor kinderen, jongeren en ouders in de Haags krachtwijken.

Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport): De brede buurtschool gaat de spil in de wijk worden. Van s ochtends tot tot s avonds zijn er volop activiteiten. Van kinderopvang, onderwijs, welzijn, sportieve tot culturele activiteiten. De brede buurtschool is het kloppende hart van de buurt.

De Brede Buurtscholen Plus worden gerealiseerd bij de basisscholen Jan van Nassau (Stationsbuurt/Rivierenbuurt), Onze Wereld en de Springbok (Transvaal), Erasmus in combinatie met de Petrus Donders (Bouwlust/Vrederust), de Krullevaar (Morgenstond) en De kleine Wereld (Moerwijk). Op korte termijn starten pilots op de Krullevaar en Jan van Nassau. De brede buurtzones worden gecreëerd in de Schilderswijk (als eerste rond het Oranjeplein), de Comeniusschool (Transvaal) en basisschool De Grote Beer (Den Haag Zuidwest).

Brede buurtschool
De brede buurtschool is dé plek in de wijk, waarbij kinderen van s morgens tot s avonds onderwijs krijgen, sporten, aan cultuur doen en betrokken worden bij activiteiten in en rond school. Daarnaast wordt de onderwijstijd verlengd met zes uur per week. Kinderen, jongeren en ouders staan centraal.

Bij de Brede buurtschool Plus doen corporaties waar nodig extra investeringen in accommodaties. Dit kan zijn uitbreiding van het bestaande schoolgebouw, maar ook complete herontwikkeling van de locatie.
Een Brede Buurtzone is een deel van een wijk waarin diverse organisaties (onderwijs, welzijn en zorg) in onderling overleg optimale zorg voor kinderen, jongeren en volwassenen bieden. Nadruk ligt op de sociale infrastructuur.