Gemeente Den Haag

Vanuit Ooievaarsbaan naar de bouw: Buurtbeheer en BAM maken het mogelijk

De Haagse stichting Buurtbeheer Zeeheldenkwartier (BBOZ) en bouwonderneming HABO GWW hebben een training ontwikkeld die het mogelijk maakt werknemers met een gesubsidieerde baan door te laten stromen naar werk in de bouw. Dinsdag 12 mei is het eerste succes gevierd: Ali Geele, die een Ooievaarsbaan had bij het buurtbeheerbedrijf in het Zeeheldenkwartier, is sinds april aan de slag op een regulier arbeidscontract bij de Haagse BAM-dochter HABO GWW.

Aan het mogelijk maken van de overstap vanuit een gesubsidieerde baan naar een reguliere baan in de bouw is een jaar gewerkt. Alleen al de arbeidsvoorwaarden in het gesubsidieerd werk en de marktsector bleken een wereld van verschil. Zo begint voor de bouwvakker de dag om 7 uur bij een werkweek van 40 uur. Voor de buurtbeheerders is dat 8 uur bij een werkweek van 32 uur. Ook zijn de eisen die de bouw stelt aan werktempo en arbeidsproductiviteit hoog.
Van de werknemers vraagt dat allerlei vaardigheden en grote discipline: op tijd komen, opdrachten aanvaarden, je verstaanbaar maken op de werkvloer, samenwerken, leren produceren. Daar tegenover staat dat Ooievaars- en ID-banen bedoeld zijn om de reuzenstap vanuit werkloosheid naar een baan in de marktsector te vergemakkelijken. Daarom zijn veel gesubsidieerde contracten maar tijdelijk en biedt werk in de marktsector uiteindelijk een beter toekomstperspectief.

Ondanks alle verschillen zijn bestuursvoorzitter van de BAM Joop van Oosten en voorzitter van de stichting BBOZ Ard van Rijn samenwerking blijven zoeken. Dat heeft geresulteerd in een traject waarbij de werknemers van het buurtbeheerbedrijf de kans kregen om stage te lopen bij HABO GWW. Bij goed verloop daarvan volgt detachering en uiteindelijk een reguliere arbeidsovereenkomst. Ali Geele heeft die weg als eerste met succes afgelegd.
De HABO heeft toegezegd dat dit succes navolging verdient. Voor dit jaar zullen meer werknemers met een gesubsidieerde baan de kans krijgen bij het bouwbedrijf, dat is gespecialiseerd in bestrating, riolering en beton- en timmerwerken.