Gemeente Vlaardingen


Kunstplannen in uitvoering

13 mei 2009

Het college van burgemeester en wethouders heeft het uitvoeringsplan op het gebied van beeldende kunst en vormgeving voor het komende jaar vastgesteld. Naast veel bekende culturele activiteiten -zoals het onderhoud van kunst in de openbare ruimte, subsidies aan een aantal kunstenaars en culturele organisaties staan er ook nieuwe activiteiten in het plan.

Een opmerkelijk nieuw idee is de Kunstmaand. Het Vlaardings college wil, in aansluiting bij de landelijke kunstweek 2009, in oktober en november vier weekeinden vullen met een gevarieerd kunstaanbod. In het weekeinde van 24 oktober zal de Nacht van de Nacht gehouden worden, een nacht met een cultureel programma en aandacht voor het milieu. Het weekeinde van 30 oktober staat in het teken van Allerzielen Alom. Het weekeinde van 7 november gaat over Kunst aan het water en het weekeinde van 14 november worden de Vlaardingse kunstvitrines ingezet.

Een ander kunstplan dat zeer zichtbaar zal zijn in de stad is de afronding van het project VIA20.
In dit kunstproject hebben kunstenaars vanaf 2007 de verbindende rol van het A20-viaduct aan de Lepelaarsingel tussen het centrum en de wijk Holy onderzocht. In 2009 zal dit uitmonden in een kunsttoepassing bij het viaduct. Het is een gezamenlijk project van de gemeente Vlaardingen en woningbouwcorporatie WaterwegWonen.

Het uitvoeringsplan beeldende kunst en vormgeving is een uitwerking van de gemeentelijke cultuurvisie. Daarin heeft het college vastgesteld kunst in te willen zetten voor de kwaliteit van de samenleving. Kortweg: de stad moet er mooier van worden en kunstwerken en activiteiten moeten toegankelijk zijn voor een breed en divers publiek.