Ministerie van Financiën

FIOD-ECD onderzoekt mogelijke beleggingsfraude

Nieuwsbericht | 13-05-2009 | Uitvoering

De FIOD-ECD heeft een grote beleggingsfraude opgespoord. Hiervoor zijn op 13 mei 2009 vier doorzoekingen in Amsterdam en Hilversum verricht waarbij twee verdachten zijn aangehouden. Zij worden verdacht van beleggingsfraude. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Bij de aktie waren ongeveer 80 medewerkers van de FIOD-ECD betrokken. Gelijktijdig met de doorzoekingen in Nederland vonden in Italië tevens een aantal doorzoekingen plaats.

Aanleiding van het onderzoek is een aangifte van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat om vermoedelijke fraude en oplichting bij beleggingen in onroerend goed in Italië door het bedrijf WSM. De verdachten boden particuliere investeerders aan om te beleggen in onroerend goed in Italië zonder dat aan de door de AFM gestelde eisen werd voldaan. Daarnaast wordt vermoed dat maar een klein deel van de inleg werd gebruikt om te investeren in vastgoed en dat rendementen aan beleggers werden uitbetaald met de inleg van nieuwe beleggers. De totale inleg wordt voorlopig geschat op meer dan EUR 10.000.000,- en er is sprake van ongeveer 130 inleggers.

Gedupeerden kunnen zich wenden tot de FIOD-ECD via strafklacht-beleggingen@belastingdienst.nl (met als onderwerp WSM). Op basis van deze e-mailberichten zal de FIOD-ECD contact onderhouden met gedupeerden. Ook personen die reeds aangifte hebben gedaan kunnen gebruik maken van dit mailadres.

Conservatoir beslag

Het OM wil de criminele behaalde winst terugvorderen van de verdachten en is daarom naast het strafrechtelijk onderzoek een onderzoek gestart door het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) dat zich richt op onrechtmatig verkregen winsten. Politie en justitie legden daarom conservatoir beslag op onder andere een aantal appartementen (ook in Italië), waardevolle auto's en kunst.

Hoe herken je illegale financiële activiteiten? Zie voor meer informatie de website van de AFM.

Verwante dossiers


* Uitvoering