Gemeente Loenen aan de Vecht


Vastgesteld bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan Nieuwersluis

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat de raad van Loenen in de openbare raadsvergadering van 24 maart 2009 heeft vastgesteld het bestemmingsplan Nieuwersluis en het beeldkwaliteitsplan Nieuwersluis.

Plangebied

Het bestemmingsplan omvat het volledige gebied, dat onderdeel uitmaakt van de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht. Het dorpsgezicht omvat het dorp Nieuwersluis met de omringende polders en wordt begrensd door de reeks van buitenplaatsen langs de rivier de Vecht in het noorden en zuiden, het Amsterdam Rijnkanaal in het westen en de eerste noordzuidgerichte wetering in de oostelijk van de Vecht gelegen polder Mijnden. Het bestemmingsplan heeft een conserverend karakter en is erop gericht de karakteristieke, met de historische ontwikkeling samenhangende structuur en ruimtelijke kwaliteit van het gebied te onderkennen als zwaarwegend belang bij de toekomstige ontwikkelingen. In het plangebied zijn enkele kleinschalige ruimtelijke ontwikkelingen aan de orde, die in het bestemmingsplan worden ingepast.

Het beeldkwaliteitsplan Nieuwersluis vormt de basis voor het voorliggende bestemmingsplan. In dat plan zijn de cultuurhistorisch waardevolle elementen beschreven en is richting gegeven aan het gemeentelijke beleid gericht op behoud en versterking van de beeldkwaliteit.

Ter inzage

Met ingang van 14 mei 2009 liggen het vastgestelde bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan en de bijbehorende stukken gedurende zes weken voor een ieder ter inzage op werkdagen van 9.00 - 12.00 uur in het gemeentehuis te Loenen aan de Vecht. U kunt ook een afspraak maken voor het inzien van de stukken via telefoonnummer 0294 - 236262.

Het bestemmingsplan met bijbehorende stukken en het beeldkwaliteitsplan kunnen ook digitaal worden ingezien via "Bestemmingsplannen dorpskern Nieuwersluis".

Gewijzigde vaststelling

Zowel het bestemmingsplan als het beeldkwaliteitsplan zijn ten opzichte van het ontwerp gewijzigd vastgesteld.

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd:


- op plankaart 1 van het bestemmingsplan zijn de aanduidingen woonschepenligplaats en erf behorend bij de zesde woonschepenligplaats aan het Jaagpad (gelegen aan de oostzijde van Jaagpad 45 ws05) verwijderd en de direct aan deze ligplaats grenzende bestemming tuin en verkeer veranderd in de bestemming groen;


- bij artikel 13.1.4 uit de regels van het bestemmingsplan is verwijderd de passage ´de steigers tussen de wal en het schip in niet voorbij het woonschip uitsteken´;


- voor de bestaande bouwwerken en bestaande erfafscheidingen behorend bij de woonschepen aan de Stationsweg is hetzelfde regime toegepast als beschreven in artikel 22.1
(overgangsbepalingen/overgangsrecht bouwwerken) van de regels van het bestemmingsplan en hierover is een passage opgenomen in hoofdstuk 7 van de toelichting van het bestemmingsplan.

Verder hebben er een aantal redactionele en ambtshalve wijzigingen plaatsgevonden. De overige wijzigingen zijn doorgevoerd naar aanleiding van zienswijzen. Een overzicht van de wijzigingen is opgenomen in deel 4 van de Nota beantwoording zienswijzen.

Bij de vaststelling van het beeldkwaliteitsplan hebben ook enkele wijzigingen plaatsgevonden. Deze zijn tevens opgenomen in deel 4 van de Nota beantwoording zienswijzen.

Beroep

Gedurende bovengenoemde termijn van zes weken kunnen belanghebbenden die tijdig zijn of haar zienswijze bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Loenen naar voren hebben gebracht, alsmede belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij of zij niet overeenkomstig art. 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, juncto artikel 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn of haar zienswijze naar voren heeft gebracht, beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ´s-Gravenhage.

Het vaststellingsbesluit treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. De werking wordt opgeschort indien gedurende de beroepstermijn met betrekking tot het vaststellingsbesluit bij de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak een verzoek tot voorlopige voorziening is gedaan en op dat verzoek is beslist.

Als u tegen een besluit beroep instelt, heeft dit geen schorsende werking. Dit betekent dat het genomen besluit mag worden uitgevoerd zolang niet in een nieuw besluit, of door de Raad van State, anders is beslist. Uitvoering van een besluit kan echter nadelig voor u zijn. Daarom kunt u, zolang er nog geen definitieve uitspraak over uw bezwaar of beroep is, bij afzonderlijke brief een voorlopige voorziening - bijvoorbeeld een schorsing - vragen aan de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.