CDA

Corien Wortmann wil actie van de Europese Commissie om Chinese handelssancties te voorkomen

De Europese Commissie moet de Chinese regering aanspreken op hun dreigende handelssancties voor Nederlandse bedrijven in China naar aanleiding van het bezoek van de Dalai Lama op 5 juni a.s. CDA Europarlementariër Corien Wortmann-Kool: "Nederland moet de geestelijk leider kunnen ontvangen zonder geïntimideerd te worden door de Chinese regering.

De Europese Commissie mag niet lijdzaam toekijken wanneer de Chinezen dit soort spierballentaal uiten naar onze Tweede Kamerleden en ons bedrijfsleven." Daarom heeft ze de Voorzitter van de Europese Commissie Barosso hierover vragen gesteld.

Corien Wortmann vraagt de Europese Commissie initiatieven te nemen om te voorkomen dat er eventuele handelssancties worden toegepast. âHet moet parlementen in landen van de EU vrij staan een religieus leider te ontvangen, daar moeten we in Europa één lijn in trekken. Dan staan we sterker tegenover een grootmacht als China.â CDA-collegaâs zullen dit ook vandaag in een debat in de Tweede Kamer aan de orde stellen

Wortmann, eerder dit jaar rapporteur namens het Europees Parlement voor de handelsrelaties met China: "Ik spreek nu verontruste Nederlandse ondernemers die zaken doen in China en bang zijn dat de sancties hen zullen treffen en dat zij deals zullen gaan mislopen. Voor hen staat erg veel op het spel."

Op 5 juni aanstaande zal de geestelijk leider tijdens een openbare bijeenkomst de leden van de Nederlandse Parlement spreken. In een brief waarschuwde de Chinese ambassadeur in Nederland dat de verhoudingen tussen China en Nederland in âdeze uitdagende tijden van wereldwijde economische crisis ernstig verzwakt wordenâ als de ontmoeting met de Dalai Lama plaatsvindt. De ervaring leert dat na een bezoek van de Daila Lama aan Duitsland en Frankrijk voornamelijk kleinere Duitse en Franse MKB-bedrijven problemen ondervonden.
---