Derde Kamer vraagt half Nederland stemkaart in te leveren

13/05/2009 16:27

NCDO

Derde Kamerleden gingen vanmiddag in Rotterdam langs de deuren om te vragen of mensen die niet van plan zijn te gaan stemmen (voor de Europese verkiezingen) hun stemkaart wilden inleveren. Na een kort gesprek tussen bewoners en Kamerleden uit verschillende ontwikkelingslanden, werd de bewoners gevraagd de Wereldstemwijzer in te vullen.

Met de Wereldstemwijzer ontvingen de mensen een stemadvies voor de Europese verkiezingen met een extra aandacht voor de rol van Europa in de rest van de wereld. Mensen uit ontwikkelingslanden hebben geen stem in de Europese verkiezingen Toch hebben de belissingen die in Europa worden genomen grote gevolgen voor ontwikkelingslanden. Denk bijvoorbeeld aan de thema's wereldhandel en het landbouwbeleid, en de huidige voedsel- en economische crisis.

Volgens een peiling van de Europese Commissie zegt 47% van de Nederlanders dat zij op 4 juni gaan stemmen voor het Europees Parlement. De Derde Kamer roept met deze actie alle Nederlanders op om alsnog te gaan stemmen en bij de partijkeuze (voor welke politieke partij dan ook) na te denken over de gevolgen voor de rest van de wereld. De bewoners in Spangen kregen met dit advies de stemkaart uiteindelijk terug van de Derde Kamerleden.

De Derde Kamer is het schaduwparlement voor ontwikkelingssamenwerking in Nederland. Het is een platform om aandacht te vragen voor internationale wereldproblematiek. Naast 120 Nederlandse leden heeft de Kamer 30 leden uit ontwikkelingslanden die de stem van het Zuiden vertegenwoordigen. De Derde Kamer is een project van de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO).

De 30 niet-Nederlandse Derde Kamerleden, afkomstig uit verschillende ontwikkelingslanden volgen in de week van 11 t/m 15 mei een speciaal programma in Nederland. Op vrijdag 15 mei vindt in Den Haag de slotzitting van De Derde Kamer 2008-2009 plaats;





http://www.ncdo.nl